Paskelbta Jameso Webbo teleskopo paleidimo į kosmosą data: revoliucinės technologijos leis tirti kosminę istoriją daugybe lygmenų  ()

NASA paskelbė, kad 2021 m. gruodžio 18 d. planuoja iškelti į orbitą kosminį Jameso Webbo teleskopą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA, Europos ir Kanados kosmoso agentūrų bendrai kurtas kosminis teleskopas bus iškeltas raketa „Ariane 5“, startas numatomas iš Europos kosminio uosto Prancūzijos Gvianoje, šiaurės rytinėje Pietų Amerikos pakrantėje.

Technologiškai itin pažangus teleskopas šiuo metu laikomas „Northrop Grumman“ patalpose Kalifornijoje.

„Jameso Webbo teleskopo misija yra pavyzdinė misija, reiškianti atkaklumo įkūnijimą, – sakė šio teleskopo programos direktorius Gregory L.Robinsonas. – Tokia atsidavusi komanda ir tarptautinė partnerystė, leidusi įgyvendinti šį neįtikėtiną darbą, mane labai įkvepia. Kartu įveikėme technines kliūtis kelyje, kurį paveikė ir koronaviruso pandemija. Taip pat esu dėkingas už tvirtą JAV Kongreso paramą. Dabar, kai turime kosminę observatoriją ir raketą, paruoštą paleidimui, laukiu didžiosios dienos ir nuostabių mokslinių rezultatų“.

Projekto komanda dabar ruošiasi transportavimo operacijoms, kurių metu Jameso Webbo teleskopui bus atliktos galutinės paruošimo procedūros ir pakavimas kelionei į paleidimo vietą. Pagrindiniai „Ariane 5“ raketos elementai, gabensiantys teleskopą į kosmosą, saugiai atvyko iš Europos į Prancūzijos Gvianą.

Revoliucinės teleskope naudojamos technologijos leis tirti kosminę istoriją daugybe lygmenų – nuo mūsų Saulės sistemos iki tolimiausių galaktikų ankstyvojoje Visatoje – ir viską, kas yra tarp jų. Mokslininkai tikisi, kad Jameso Webbo teleskopas atskleis naujus ir netikėtus atradimus bei padės žmonijai suprasti Visatos kilmę, o taip pat ir mūsų vietą joje.

 

Tačiau Jameso Webbo teleskopas jau yra liūdnai pagarsėjęs dėl ne kartą nutikusių iškėlimo į orbitą atidėjimų. Pagal pirminį planą į Žemės orbitą jis turėjo iškilti dar 2018 metais. Vis dėlto tikimasi, kad dabar didelių trukdžių nebebus.

Parengta pagal NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(48)
(1)
(47)

Komentarai ()

Susijusios žymos: