Jis gali kelti pavojų žmonių sveikatai: kas yra radonas ir kaip nustatoma jo koncentracija patalpų ore?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2021-09-11 10:53
Skaičiau tokių dalykų, kad radono randama mažiau pastatuose jei gruntas po namu yra molingas, o jei smėlis ar sluoksniuotos uolos tai per juos patenka daug radono. Taip pat rdonas susidaro iš granite esančio urano mažais kiekiais žinoma. Granito yra betone ,ar grunte. Kažkaip suskaičiavo, kad švedijoje per metus miršta po 400-500 žmonių dėl radono poveikio ir niekas dėl to galvos nesuka, kurkas svarbiau visus paskiepyti nuo sars cov 2 viruso alfa atmainos. https://www.swegonairacademy.com/2015/0 ... n-indoors/
VirtualGadget 2021-09-11 12:47
Jeigu radono dujas galima išvėdinti tai kodėl neįrengus papildomos vėdinimo sistemos ar oro filtravimo ar valymo sistemos. Patalpose kur prasta ventiliacija manau galima rasti ir daugiau nelabai draugiškų žmogaus organizmui medžiagų.
House_of_gold 2021-09-11 14:38
Nesijaudinkit, geri statybų inžinieriai į tai atsižvelgia ir projektuoja kitaip. Paprastam gyventojui ruošiantis pirkt sklypą reiktų pasitikrint interaktyviam žemėlapyje radono koncentracijas, jei gerai pamenu tai labiau aktualu Vilniui, Vilniaus raj. ir Utenai.
immortallt 2021-09-12 22:48
Plokštuminiai pamatai - dzin tas radonas
HardAxe 2021-09-13 10:28
Jei namo pagrindas nesandarus, pats namas nėra sandarus tai šildymo sezonu šiltas oras išeina lauk per viršų ir siurbiamas oras iš grindų plyšių. Taip jis ir patenka. Dažniausiai problema būna ne gyvenamam aukšte bet rusy ar pan. Jei rūsyje turi įsirengęs pvz miegamąjį gali atsirasti problemų. Bent pagal švediškas rekomendacijas, tai matuoti/kontroliuoti radoną reikia tik pastoviai gyvenamose patalpose, pvz požeminis garažas problemų nekelia. Sveikatai radonas padaro įtaką per kelis dešimtmečius, galima būtų palyginti su cigaretėmis.