Vienas populiariausių žodžių nacių Vokietijoje, itin propaguotas Adolfo Hitlerio – ką iš tikrųjų reiškia žodis „arijas“ ir kuo čia dėtas Iranas? (Foto, Video)  ()

„Arijas“ yra turbūt vienas iš labiausiai neteisingai vartojamų ir piktnaudžiaujamų žodžių. Ką iš tikrųjų reiškia terminas „arijas“ ir kaip jis dabar suvokiamas, yra du labai skirtingi dalykai. Deja, kai kurių mokslininkų klaidos XIX a. ir XX a. pradžioje lėmė jo ryšį su rasizmu, antisemitizmu, nacizmu ir neapykanta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką reiškia „arijas“?

Žodis „arijas“ kilęs iš senovės Irano ir Indijos kalbų. Tai buvo terminas, kurį senovės indoiranėnų kalbomis kalbantys žmonės greičiausiai vartojo maždaug nuo XV a. prieš Kr. Šios senovės grupės kalba buvo viena iš indoeuropiečių kalbų šeimos šakų. Pažodžiui žodis arijas reikšti „kilnus“.

Pirmoji indoeuropiečių kalba, žinoma kaip protoindoeuropiečių, tikriausiai atsirado maždaug 3500 m. pr. Kr. stepėse į šiaurę nuo Kaspijos jūros, palei šiuolaikinę ribą tarp Vidurinės Azijos ir Rytų Europos.

Iš ten ji paplito didelėje Europos dalyje ir Pietų bei Centrinėje Azijoje. Pietinė šeimos šaka buvo indoiranėnų kalba. Keletas skirtingų senovės tautų kalbėjo indoiranėnų dukterinėmis kalbomis, įskaitant klajoklius skitus, kurie nuo 800-400 m. pr. Kr. valdė didžiąją dalį Vidurinės Azijos. Taip pat dabartinio Irano persai.

Kaip indoiranėnų dukterinės kalbos pateko į Indiją, yra prieštaringa tema. Daugelis mokslininkų iškėlė teoriją, kad indoiranėnų tautos, vadinamos arijais ar indoarijais, apie 1800 m. pr. Kr. persikėlė į šiaurės vakarų Indiją iš dabartinio Kazachstano, Uzbekistano ir Turkmėnistano.

 

Remiantis šiomis teorijomis, indoarijai buvo pietvakarių Sibiro Andronovo kultūros palikuonys, kurie bendravo su baktrijais (Baktrija – senovės Persijos regionas) ir iš jų perėmė indoiranėnų kalbą.

XIX ir XX amžiaus pradžios kalbininkai ir antropologai manė, kad „arijų invazija“ išstūmė pirminius šiaurės Indijos gyventojus ir nustūmė juos į pietus, kur jie tapo dravidiškai kalbančių tautų (pvz., tamilų) protėviais.

Tačiau genetiniai įrodymai rodo, kad maždaug 1800 m. pr. Kr.. Centrinės Azijos ir Indijos gyventojų DNR susimaišė, tačiau tai jokiu būdu nebuvo visiškas vietinių gyventojų pakeitimas.

Kai kurie induistų nacionalistai šiandien atsisako tikėti, kad sanskritas, šventa Vedų kalba, kilusi iš Vidurinės Azijos. Jie tvirtina, kad ji išsivystė pačioje Indijoje. Tai vadinama hipoteze „iš Indijos“.

 

Tačiau Irane kalbinių persų ir kitų Irano tautų kilmė yra daug mažiau ginčytina. Manoma, kad kai kurios arijų gentys pasiekė negyvenamą Irano plokščiakalnį. Iš tikrųjų pavadinimas „Iranas“ persiškai reiškia „arijų žemė“ arba „arijų vieta“.

XIX amžiaus klaidingos nuomonės

Aukščiau išdėstytos teorijos atspindi dabartinį sutarimą dėl indoiranėnų kalbų ir vadinamosios arijų tautos kilmės ir sklaidos. Tačiau prireikė daug dešimtmečių, kol kalbininkai, padedami archeologų, antropologų ir galiausiai genetikų, sudėliojo šią arijų klimės istoriją.

XIX amžiuje Europos kalbininkai ir antropologai klaidingai manė, kad sanskritas yra išsaugota relikvija, suakmenėjusi ankstyvojo indoeuropiečių kalbų šeimos liekana. Jie taip pat tikėjo, kad indoeuropiečių kultūra yra pranašesnė už kitas kultūras, taigi sanskritas tam tikra prasme yra aukščiausia iš kalbų.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(32)
(5)
(27)

Komentarai ()