Paskelbti skaičiai šokiruoja: 2020-aisiais nužudyta rekordiškai daug aplinkosaugos aktyvistų - išsiskiria 3 šalys ir viena pramonės šaka  ()

Aplinkosauga susirūpinę žmonės dažniausiai kelia pagrįstus tikslus ir veikia taikiai. Tačiau jie vis tiek dažnai tampa taikiniais. Pernai pasaulyje nužudyta daugiau nei pora šimtų aktyvistų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė pelno nesiekianti organizacija „Global Witness“ paskelbė, kad 2020-aisiais pasaulyje nužudyti 227 aplinkosaugos aktyvistai. Vidutiniškai - daugiau nei 4 per savaitę. Dar labiau šokiruoja tai, kad ekspertai beveik neabejoja, kad tikrasis skaičius yra daug didesnis, nes ne visi tokie atvejai yra registruojami ir atpažįstami kaip atakos dėl žmogaus aktyvizmo.

Daugiau nei pusė šių žmogžudysčių įvyko trijose šalyse - Kolumbijoje, Meksikoje ir Filipinuose. Kodėl? Nes nusikalstamos organizacijos tose šalyse yra labai aktyvios. Be to, ir pramonės ryšiai su jais dažnai yra atviri ir pavojingi. 23 žmogžudystės gali būti atsekamos iki miškų kirtimo pramonės. Daugybė aktyvistų buvo nužudyti dėl to, kad bandė apginti miškus. Tiesą sakant, dauguma atakų įvyko miškuose.

Didžiosios pramonės susikirtimas su aktyvistais jau seniai nėra naujiena. Tačiau aktyvistų mirčių skaičius dabar yra rekordinis. Nors tarptautinės organizacijos nori atkreipti valstybių dėmesį, kad nusikalstami miškų kirtimo projektai privalo būti stabdomi, beveik neabejojama, kad ilgos nusikaltėlių rankos yra apglėbusios ir politikus. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl paskelbta statistika neatspindi tikrųjų aktyvistų užpuolimo atvejų skaičių.

 

Daug nužudytų aktyvistų buvo čiabuviai - jie tiesiog gynė savo namus. Kiti bandė apginti vandens telkinius ar nykstančių rūšių buveines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: