Vaikai Naujojoje Zelandijoje atrado iki šiol neaprašytą seniai išnykusių pingvinų rūšį  ()

Pingvinai Žemėje sukiojasi jau labai ilgą laiką. Fosilijos leidžia atsekti jų evoliuciją kone iki dinozaurų laikų. Tačiau mokslininkus vis dar stebina vis atrandamos išnykusių pingvinų rūšys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2006 metais grupelė mokinių Šiaurinėje Naujosios Zelandijos saloje ieškojo fosilijų. Netrukus vaikai džiaugėsi suradę didžiulio pingvino kaulus. Pingvinų fosilijos Kawhia įlankoje yra pakankamai dažnas radinys, bet mokslininkai kurį laiką vis pagalvodavo, kokios rūšies gyvūnui jie iš tikrųjų priklausė.

Galiausiai mokslininkai atliko tyrimus. Fosilijos buvo nuskenuotos, kad jie galėtų atkurti trimatį kompiuterinį pingvino modelį ir jį palyginti su aprašytomis rūšimis. Mokslininkai nustatė, kad vaikų rastos fosilijos priklausė milžiniškiems pingvinams - panašiems į iliustracijoje matomą Kairuku. Tačiau mokiniai iš tikrųjų atrado iki šiol neaprašytą rūšį, kurią mokslininkai pavadino Kairuku waewaeroa.

Waewaeroa pingvinas buvo maždaug 1,4 m aukščio ir nuo kitų Kairuku skyrėsi neįprastai ilgomis kojomis. Mokslininkai bando išsiaiškinti, kokį evoliucinį pranašumą pingvinui galėjo suteikti neįprastai ilgos kojos. Tikėtina, kad šie pingvinai plaukė ir vaikščiojo kitaip. Mokslininkai nustatė, kad fosilijos amžius - 27,3-34,6 milijonai metų.

 

Mokslininkai džiaugiasi ir tuo, kad šias fosilijas atrado vaikai. Galbūt prisimenate, kaip vaikystėje kokioje nors atodangoje žvalgėtės fosilijų ir džiaugėtės suradę tūkstančių metų senumo kriaukles ar akmenyje likusį žolės antspaudą. Galite tik įsivaizduoti, ką jautė vaikai suradę didžiulio pingvino liekanas. Tai gali paskatinti domėjimąsi mokslu ir senovinių pingvinų tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: