Ką tik pasirašyta Mėnulio sutartis rodo naują Europos kryptį: tai didelis žingsnis į priekį  ()

Pasirašyta sutartis, pagal kurią 2024 m. į Mėnulį bus nuskraidintas pirmasis Jungtinės Karalystės palydovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telekomunikacijų platforma

Mėnulio palydovas „Lunar Pathfinder“ yra telekomunikacijų retransliavimo platforma. Ji perduos telemetriją ir duomenis iš kitų Mėnulyje esančių erdvėlaivių į Žemę. Dėl to bus paprasčiau ir pigiau eksploatuoti tas kitas misijas.

Sutartį Londone pasirašė Europos kosmoso agentūra (EKA) ir „Pathfinder“ gamintojas „Surrey Satellite Technology Limited“ (SSTL).

Tai yra paslaugų sutartis – EKA nefinansuoja „Pathfinder“ kūrimo, o tik perka dalį jo retransliavimo pajėgumų.

Tokia paslauga bus naudojama būsimose agentūros misijose, taip pat jos NASA vykdomuose projektuose.

Didelis žingsnis į priekį

Šį dešimtmetį į Mėnulį vyks daugybė valstybinių ir privačių misijų, įskaitant tas, kurios pirmą kartą nuo „Apollo“ laikų sugrąžins astronautus į Mėnulio paviršių.

Mėnulio palydovas „Lunar Pathfinder“ mažiausiai aštuonerius metus dirbs plačia elipsine Mėnulio orbita.

Jis bendraus su kitomis Mėnulio misijomis – ar tai būtų kiti palydovai orbitoje, ar roveriai Mėnulio paviršiuje – naudodamas S ir UHF dažnius. Ryšiai su antžeminėmis stotimis Žemėje bus perduodami X diapazonu.

Be to, bus pademonstruota technologija, kuri vieną dieną galėtų padėti sukurti palydovinės navigacijos paslaugą Mėnulyje.

„Pathfinder“ bus įrengtas silpnų signalų aptikimo imtuvas iš EKA. Iš esmės norima išbandyti, kaip GPS ar „Galileo“ signalus iš Žemės galima aptikti Mėnulio orbitoje ir panaudoti Mėnulio objektų navigacijai, paaiškino SSTL tyrimų verslo vadovė Nelly Offord.

 

EKA generalinis direktorius Josefas Aschbacheris mano, kad jei Europa nepadidins savo pozicijų kosmoso srityje, ji atsiliks geopolitiškai.

„Europa turi suvokti, kad visų pirma kosmosas yra labai svarbus šalies ar regiono vystymuisi“, – sakė jis BBC.

„JAV tai suprato jau seniai. Taigi, Europa turi atsibusti.“

Agentūra teiks daugiau konsultacijų, kad rizikos kapitalas galėtų pasitikėti ir paremti novatoriškas idėjas Europoje. Taip pat bus skiriami prizai ir dotacijos šioms naujovėms skatinti. Be to, siekiant paspartinti visą sutarčių sudarymo procesą, bus iš naujo įvertintas visas EKA viduje vykstantis sutarčių sudarymo procesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()