Žiauriausias gyventojų surašymas SSRS istorijoje – kodėl Stalino įsakymu surašytojų laukė mirtis, o patys rezultatai 50 metų buvo viešai neprieinami (Foto, Video)  ()

1937 m. Sovietų Sąjunga atliko pirmąjį gyventojų surašymą per vienuolika metų. Sovietų lyderiai, ypač Stalinas, labai daug tikėjosi iš jo rezultatų. Tačiau realybė pasirodė smarkiai besiskirianti nuo lūkesčių, todėl sovietai ėmėsi drastiškų priemonių – tai tapo prieštaringiausiu gyventojų surašymu Sovietų Sąjungoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SSRS diktatorius Stalinas prognozavo, kad nuo paskutinio surašymo 1926 metais, gyventojų skaičius išaugs daugiau nei 35 mln. – nuo 147 mln. iki 162 mln.

Surašymo demografiniai skaičiai parodytų, kokie našūs buvo sovietai, palyginti su Vakarais, ir parodytų sveikos, laimingos ir augančios tautos įvaizdį. Kalboje, kurią jis pasakė Sovietų partijos lyderiams 1935 m., Stalinas pasakė:

„Visi sako, kad materialinė darbuotojų padėtis labai pagerėjo, gyvenimas tapo geresnis ir linksmesnis. Žinoma, tai tiesa. Tačiau tai paskatino populiaciją daugintis greičiau nei senais laikais. Gimstamumas yra didesnis, mirtingumas mažesnis, o grynas gyventojų skaičiaus augimas yra daug stipresnis. Žinoma, tai gerai ir mes tai sveikiname.“

Tačiau galutinio surašymo rezultatai, įvykusio 1937 m. sausio 6 d., buvo priešingi ir labiau atitiko realias sovietinės visuomenės problemas ir Stalino vadovavimo kainą.

Surašymas atskleidė, kad  per 11 metų šalyje buvo tik 7 milijonais daugiau piliečių, daug mažiau nei numatytas augimo tempas.

Tai lėmė mirtys, kurias sukėlė 1932–1934 m. badas ir politiniai valymai. Stalinas taip pat nustebo, kai daugiau nei pusė gyventojų paskelbė esą religingi. Po dešimtmetį trukusio antireliginio persekiojimo jis tikėjosi, kad ateistų bus daugiau.

 

Sovietų lyderiai nusprendė, kad duomenys buvo per daug kompromituojantys spausdinti, todėl jie juos anuliavo, teigdami, kad surašymo direktoriai padarė „šiurkščius statistikos mokslo principų pažeidimus“.

Žmonės, surinkę duomenis, ir daugumos regioninių statistikos centrų vadovai, įskaitant vyresnįjį statistiką, turintį dešimtmečių patirtį, buvo areštuoti ir jiems įvykdyta mirties bausmė.

Net statistikai, naujai paskirti pakeisti areštuotus, netrukus buvo taip pat suimti. Daugelis vadovų, paskirtų vadovauti statistikos organizacijoms, vengė pasirodyti darbe beviltiškai bandydami išvengti persekiojimo.

Surašymas pats savaime buvo svarbus įvykis, nes jis buvo atliktas per vieną dieną. Ankstesnis surašymas tęsėsi mėnesius ir net metus, ir buvo labai netikslus, nes per tą laiką populiacija galėjo labai pasikeisti.

Vienos dienos surašymui atlikti buvo surinkta beveik milijonas surašytojų. Norėdami pasiekti atokias gyvenvietes, jie turėjo bristi per gilų sniegą bei purvą. Nors dauguma apklaustųjų buvo draugiški surašytojų atžvilgiu, kai kurie buvo priešiški. Šie žmonės daugelį metų pykčio ir nepasitenkinimo dėl valdžios išliejo ant surašytojų – kai kurie buvo sumušti.

 

Pats duomenų rinkimas nebuvo labai gerai apgalvotas. Pirminis Statistikos komisijos parengtas klausimynas buvo labai išsamus ir nuodugnus, tačiau Stalinas jį sumenkino iki keturiolikos paprastų klausimų, turinčių begalę klaidingo aiškinimo ir apgaulės galimybių.

Klausimai apie etninę kilmę ir gimimo vietą buvo pašalinti, todėl daugelis užsieniečių, nepaisant to, kad yra gimę kitur, pripažino save „rusais“. Kiti klausimai apie socialinę struktūrą ir pajamas buvo žymiai supaprastinti arba visai pašalinti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(69)
(15)
(54)

Komentarai ()