Vaiduokliški pėdsakai suglumino mokslininkus: dėl jų gali tekti perrašyti JAV istoriją  ()

Priešistorinių žmonių palikti pėdsakai gali būti vienas stipriausių įrodymų, kad žmonės į Ameriką atvyko anksčiau, nei manyta iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyveno ledynmetyje

Daugiau kaip 60 „vaiduoklių pėdsakų“ rodo, kad žmonės prieš 23 000-21 000 metų keliavo per dabartinės Naujosios Meksikos teritoriją, rašo geologas Matthew Bennettas ir jo kolegos rugsėjo 24 d. žurnale „Science“. Jei tai tiesa, fosilijų radiniai būtų galutinis įrodymas, kad žmonės gyveno Šiaurės Amerikoje paskutiniojo ledynmečio, kuris piką pasiekė maždaug prieš 21 500 metų, įkarštyje.

Kada žmonės pirmą kartą atvyko į Ameriką? Istoriškai mokslininkai manė, kad žmonės per Beringo sausumos tiltą, jungusį Aziją ir Šiaurės Ameriką, keliavo maždaug prieš 13 000 metų, po to, kai didžiulis Laurentidų ledo skydas, kadaise dengęs didžiąją Šiaurės Amerikos dalį, pradėjo trauktis į Arktį. Tačiau daugybė naujesnių atradimų visoje Šiaurės ir Pietų Amerikoje, įskaitant maždaug 30 000 metų senumo gyvūnų kaulus iš Meksikos urvo ir akmeninius įrankius iš Teksaso rodo, kad žmonės galėjo atvykti daug anksčiau.

Naujosios Meksikos Baltųjų smėlynų nacionaliniame parke (White Sands National Park) mokslininkai, siekdami apskaičiuoti naujai aprašytų pėdsakų amžių, taikė kelis metodus, įskaitant vandens augalų, įterptų į pėdsakus ir tarp jų, radiokarboninį datavimą.

 

Pėdsakai buvo rasti kartu su mamutų ir kitų megafaunos atstovų, kurie traukė prie vandens daugiausia sausringame kraštovaizdyje, pėdsakais.

Mokslininkai planuoja grįžti ir toliau tirti žmonių pėdsakus, tikėdamasis daugiau sužinoti apie juos palikusius žmones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()