Didysis Tangšano žemės drebėjimas Kinijoje – stichinė nelaimė, nutraukusi kultūrinę revoliuciją ir iki pamatų supurčiusi komunistų partijos galią (Foto, Video)  ()

1976 m. liepos 28 d. Tangšaną Kinijoje sukrėtęs 7,8 balo žemės drebėjimas nusinešė mažiausiai 242 000 žmonių gyvybių (oficialus mirčių skaičius). Kai kurie tyrinėtojai mano, kad faktinis žuvusiųjų skaičius gali siekti 700 000. Didysis Tangšano žemės drebėjimas taip pat sukrėtė Kinijos komunistų partijos galią Pekine – tiesiogine ir politine prasme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tragedijos fonas – politika ir Keturių gauja 1976 m.

1976 m. Kinija buvo politinės stagnacijos būsenoje. Partijos pirmininkui Mao Dzedunui buvo 82 metai. Didžiąją tų metų dalį jis praleido ligoninėje, patyrė kelis širdies priepuolius ir kitas senatvės bei didelio rūkymo sukeltas komplikacijas.

Tuo tarpu Kinijos visuomenė ir Vakaruose išsilavinęs premjeras Zhou Enlai buvo pavargę nuo kultūrinės revoliucijos pertekliaus. Zhou nuėjo taip toli, kad viešai priešinosi kai kurioms pirmininko Mao ir jo grupės nurodytoms priemonėms, stengdamasis propaguoti „Keturių modernizacijų“ programą.

Šios reformos prieštaravo kultūrinės revoliucijos akcentuotam „sugrįžimui prie šaknų“; Zhou norėjo modernizuoti Kinijos žemės ūkį, pramonę, mokslus ir krašto apsaugą. Jo raginimai modernizuotis sukėlė galingos „Keturių gaujos“, maoistų griežtos linijos grupės, vadovaujamos Mao Dzeduno žmonos Madam Mao (Jiang Qing), pyktį.

„Keturių gauja“ kontroliavo Kinijos komunistų partijos valdžios organus vėlesniais kultūrinės revoliucijos etapais, nors vis dar neaišku, kokius svarbiausius sprendimus priėmė Mao Zedongas, o kuriuos pati „gauja“.

 

Zhou Enlai mirė 1976 m. sausio 8 d., likus vos šešiems mėnesiams iki Tangšano žemės drebėjimo. Kinijos žmonės labai apraudojo jo mirtį, nepaisant to, kad „Keturių gauja“ uždraudė viešai reikšti sielvartą dėl Zhou.

Nepaisant to, šimtai tūkstančių žmonių plūdo į Tiananmenio aikštę Pekine, norėdami išreikšti savo liūdesį dėl Zhou mirties. Tai buvo pirmoji masinė demonstracija Kinijoje nuo 1949 m., kai buvo įkurta Liaudies Respublika, ir tai buvo tikras ženklas, kad didėja žmonių pyktis prieš centrinę valdžią.

Zhou premjero poste pakeitė nežinomas Hua Guofengas. Tačiau Zhou įpėdinis, kaip Kinijos komunistų partijos modernizavimo nešėjas, buvo Deng Xiaoping.

„Keturių gauja“ puolė smerkti Dengą, raginusį reformas, kuriomis būtų pakeltas vidutinių kinų gyvenimo lygis, suteikta daugiau saviraiškos ir judėjimo laisvių ir nutrauktas tuo metu praktikuojamas nuožmus politinis persekiojimas.

 

Mao 1976 metų balandį atleido Dengą; jis buvo areštuotas ir uždarytas į areštinę. Nepaisant to, Jiang Qing ir jos bičiuliai visą pavasarį ir vasaros pradžioje nuolat šmeižė Dengą.

Žemės drebėjimas

1976 m. liepos 28 d. 3.42 val. 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimas sukrėtė 1 milijoną gyventojų turintį pramoninį Tangšano miestą šiaurės Kinijoje.

Žemės drebėjimas iki pamatų sugriovė apie 85% Tangšano pastatų, kurie buvo pastatyti ant nestabilios Luanhe upės potvynio žemės. Šis aliuvinis dirvožemis suskystėjo žemės drebėjimo metu, pakenkdamas ištisoms apylinkėms.

Pekino konstrukcijos taip pat buvo apgadintos, nutolusio maždaug už 140 kilometrų nuo epicentro. Žmonės pajuto drebėjimus net už 756 kilometrų nuo Tangšano.

Po žemės drebėjimo šimtai tūkstančių žmonių gulėjo negyvi, o daug daugiau buvo įstrigę griuvėsiuose. Regiono giliai po žeme dirbantys akmens anglių kasėjai žuvo, kai aplink juos sugriuvo kasyklos.

Pakartotiniai smūgiai, iš kurių galingiausias buvo 7,1 pagal Richterio skalę, dar labiau nuniojo regioną. Žemės drebėjimas sunaikino visus į miestą vedančius kelius ir geležinkelio linijas.

Pekino vidinis atsakas

 

Netrukus po žemės drebėjimo, rugsėjo 9 d. Mao Zedongas mirė Pekino ligoninėje. Kai sostinėje virpėjo žemė ir pastatai, ligoninės pareigūnai perkėlė Mao lovą į saugią vietą.

Centrinė valdžia, kuriai vadovavo naujas premjeras Hua Guofengas, iš pradžių mažai žinojo apie nelaimę. Remiantis „New York Times“ straipsniu, anglių kasėjas Li Yulinas pirmasis pranešė apie nelaimę Pekinui.

Purvinas ir išsekęs Li šešias valandas važiavo greitosios pagalbos automobiliu ir nuėjo tiesiai į partijos lyderių būstinę pranešti, kad Tangšanas buvo sunaikintas. Tačiau praėjo kelios dienos, kol vyriausybė surengė pirmąsias gelbėjimo operacijas.

Tuo tarpu išgyvenę Tangšano žmonės beviltiškai rankomis kasė savo namų griuvėsius, gatvėse kraudami savo artimųjų lavonus. Vyriausybės lėktuvai skrido virš nelaimės zonos, purkšdami dezinfekavimo priemonę virš griuvėsių, siekdami užkirsti kelią ligų epidemijai.

Praėjus kelioms dienoms po žemės drebėjimo pirmieji Liaudies išlaisvinimo armijos kariai pasiekė nusiaubtą teritoriją, kad padėtų gelbėjimo ir atkūrimo darbams. Net kai jie pagaliau atvyko į įvykio vietą, kariams trūko sunkvežimių, kranų, vaistų ir kitos būtinos įrangos. Daugelis kareivių buvo priversti pėsčiomis žygiuoti ar bėgti į nelaimės vietą, nes trūko pravažiuojamų kelių ir geležinkelio linijų. Patekę ten, jie taip pat buvo priversti kasti griuvėsius plikomis rankomis, neturėdami net elementariausių įrankių.

 

Premjeras Hua priėmė sprendimą apsilankyti nukentėjusioje vietovėje rugpjūčio 4 d., kur pareiškė liūdesį ir užuojautą išgyvenusiems. Pasak Londono universiteto profesoriaus Jungo Chango, toks elgesys ryškiai prieštaravo „Keturių gaujai“.

Jiang Qing ir kiti gaujos nariai eteryje priminė tautai, kad jie neturėtų leisti žemės drebėjimui atitraukti juos nuo pirmojo prioriteto: „pasmerkti Dengą“.

Jiang taip pat viešai pareiškė, kad „buvo tik keli šimtai tūkstančių mirčių. Taigi ką? Pasmerkimas Deng Xiaoping susijęs su 800 milijonų žmonių".

Tęsinys kitame puslapyje:




Pekino tarptautinis atsakas

Nors valstybės valdoma žiniasklaida žengė neįprastą žingsnį ir pranešė apie katastrofą Kinijos piliečiams, vyriausybė tylėjo dėl žemės drebėjimo tarptautiniu mastu.

Žinoma, kitos vyriausybės visame pasaulyje žinojo, kad, remiantis seismografų duomenimis, įvyko didelis žemės drebėjimas. Tačiau žalos dydis ir aukų skaičius paaiškėjo tik 1979 m., kai valstybinė žiniasklaida „Xinhua“ paskelbė informaciją pasauliui.

Žemės drebėjimo metu paranojiška ir izoliuota Liaudies Respublikos vadovybė atsisakė visų tarptautinės pagalbos pasiūlymų, net iš tokių neutralių organizacijų kaip Jungtinių Tautų pagalbos agentūra ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas. Vietoj to, Kinijos vyriausybė paragino savo piliečius „priešintis žemės drebėjimui ir gelbėtis patiems“.

Fizinis žemės drebėjimo nuopuolis

 

Oficialiai skaičiuojant, per Didįjį Tangšano žemės drebėjimą žuvo 242 000 žmonių. Nuo to laiko daugelis ekspertų spėliojo, kad faktinis žuvusiųjų skaičius siekė 700 000, tačiau tikrasis skaičius tikriausiai niekada nebus žinomas.

Tangšano miestas buvo atstatytas, dabar jame gyvena daugiau nei 3 milijonai žmonių. Jis žinomas kaip „drąsus Kinijos miestas“ dėl greito atsigavimo po katastrofiško žemės drebėjimo.

Politinis žemės drebėjimo nuopuolis

Didžiojo Tangšano žemės drebėjimo politiniai padariniai daugeliu atžvilgių buvo dar reikšmingesni už žuvusiųjų skaičių ir fizinę žalą.

Mao Zedongą, mirusį 1976 m. rugsėjo 9 d. Kinijos komunistų partijos pirmininko poste pakeitė ne vienas iš radikalių „keturių gaujos“ atstovų, o premjeras Hua Guofengas.

Sulaukęs visuomenės palaikymo po susirūpinimo žemės drebėjimo padariniais, Hua ėmėsi ryžtingų veiksmų ir 1976 m. spalio mėn. suėmė „Keturių grupės“ narius, baigdamas kultūrinę revoliuciją.

 

Ponia Mao ir jos aplinkos žmonės buvo teisiami 1981 m. ir nuteisti mirties bausme už kultūrinės revoliucijos sukeltą siaubą. Vėliau jų bausmės buvo pakeistos nuo 20 metų iki gyvos galvos ir visi galiausiai buvo paleisti.

Jiang nusižudė 1991 m., o kiti trys gaujos nariai nuo to laiko mirė. Reformatorius Deng Xiaoping buvo paleistas iš kalėjimo ir politiškai reabilituotas. Jis buvo išrinktas partijos vicepirmininku ir faktiškai vadovavo Kinijai nuo 1978 m. iki dešimtojo dešimtmečio pradžios. Dengas inicijavo ekonomines ir socialines reformas, kurios leido Kinijai tapti pagrindine ekonomine galia pasaulio arenoje.

Nors Tangšano žemės drebėjimas sukėlė tragiškų padarinių, jis buvo labai svarbus siekiant nutraukti vieną iš siaubingiausių ir įžeidžiančių valdymo sistemų, kokias kada nors matė pasaulis. Žemės drebėjimas išjudino „Keturių gaujos“ valdžią ir pradėjo naują santykinai padidėjusio atvirumo ir ekonomikos augimo erą Kinijos Liaudies Respublikoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()