Tokio dalyko dar niekas nesiūlė: kaip maži, purūs debesėliai gali padėti išsaugoti Didįjį barjerinį rifą?  ()

Australijos mokslininkai, siekdami sulėtinti greitį, kuriuo aukšta temperatūra ir šiltas vanduo balina Didžiojo barjerinio rifo koralus, į dangų purškia vandens lašelius, iš kurių formuojami debesys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Debesų projektas

Mokslininkai, vykdantys vadinamąjį debesų šviesinimo projektą, teigė, kad naudodami turbiną jie purškia mikroskopines jūros daleles, kad sutirštintų esamus debesis ir sumažintų saulės spindulių poveikį didžiausiai pasaulyje koralinio rifo ekosistemai, esančiai prie Australijos šiaurės rytų pakrantės.

Vandens lašeliai išgaruoja, palikdami tik mažyčius druskos kristalus, kurie pakyla į atmosferą ir leidžia vandens garams kondensuotis aplink juos, formuojant debesis, sakė projektui vadovaujantis Pietų Kryžiaus universiteto vyresnysis dėstytojas Danielis Harrisonas.

„Jei tai tęsime nuo kelių savaičių iki poros mėnesių, kai koralai patiria jūrinę karščio bangą, iš tikrųjų galėsime pradėti mažinti vandens temperatūrą virš rifo“, – sakė D.Harrisonas.

Sulėtinti klimato kaitą

Šviesos ir šilto vandens derinys sukelia koralų balinimą. Sumažinus šviesos kiekį virš rifo 6 proc. vasarą, „balinimo stresas“ povandeninėje ekosistemoje sumažėtų 50-60 proc.

 

Tačiau ilgainiui debesų šviesėjimo nauda sumažėtų, nebent kitos priemonės sulėtintų klimato kaitą.

„Jei tikrai imsimės ryžtingų veiksmų dėl klimato kaitos, modeliavimas rodo, kad debesų šviesėjimo pakaks, kad rifas nustotų nykti ir iš tikrųjų išgyventų šį laikotarpį, kol mažinsime anglies dioksido išmetimą“, – teigė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()