Šie spalvingi drugeliai sukurti iš skaidraus rašalo: kaip tai įmanoma? Technologiją galima panaudoti labai įvairiai  ()

Esate girdėję apie dingstantį rašalą? Dabar pasiruoškite staiga atsirandančiam rašalui. Naudodami skaidrų skystį, mokslininkai gali atspausdinti visą vaivorykštės spalvų paletę ant skaidrių paviršių. Visa gudrybė ta, kad skystis spausdinamas tiksliais mikroskopiniais raštais, kurie sukuria struktūrinę spalvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esmė – šviesos bangos

Skaidrus spausdintuvo rašalas savo atspalvius įgauna iš struktūrinės spalvos, kurios atsiranda dėl to, kad skirtingo ilgio šviesos bangos atsispindi nuo mikroskopinių paviršių netobulumų.

„Gamtoje yra daug gražių struktūrinių spalvų, pavyzdžiui, drugelių sparnai, povų plunksnos, chameleonų oda ir t. t.“, – portalui „Science“ komentavo Yanlinas Songas, medžiagų chemikas iš Kinijos mokslų akademijos Pekine.

Y.Songas su kolegomis struktūrines spalvas ant skaidrių silikono lakštų atspausdino naudodami įprastą rašalinį spausdintuvą ir skaidrų polimerinį rašalą. Spausdintuvas silikono lakštus ištepė milijonais mikroskopinių rašalo kupolų, kurių kiekvienas buvo kaip atskiras gauto vaizdo pikselis. Reguliuojant mikrokuopelės dydį, keitėsi šviesos bangos ilgis, kurį atspindėjo kupolė, taigi ir jos spalva. Padidinus vieno kupolo plotį nuo 6,6 iki 11 mikrometrų, jo atspalvis pasikeitė visame spektre nuo mėlynos iki raudonos spalvos ir atgal, mokslininkai pranešė rugsėjo 22 d. žurnale „Science Advances“.

 

Kuo tankiau buvo supakuoti kupolai, tuo ryškesnis buvo vaizdas. O spausdinant skirtingos spalvos rašalo pikselių mišinį viename plote buvo sukurti mišrūs atspalviai, pavyzdžiui, rudi ir pilki. Naudodama šią techniką Y.Songo komanda atspausdino įvairiaspalvius fotorealistinius Izaoko Niutono, Marilyn Monroe ir kitų garsių asmenybių portretus.

 

Struktūrines spalvas būtų galima panaudoti kuriant sudėtingus optinius parašus, skirtus asmens tapatybės kortelių ar pinigų apsaugai nuo padirbinėjimo. Tokie blizgantys, spalviškai pastovūs atspalviai taip pat galėtų būti naudingos medžiagos kosmetikai, drabužiams ar architektūrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()