Astronomams pagaliau pavyko: pirmą kartą nufotografuota tokia žvaigždė (Foto)  (1)

Astronomams pagaliau pavyko pirmą kartą nufotografuoti žvaigždę, aplink kurią sukasi net dvi egzoplanetos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

17 mln. metų senumo

Mokslininkai, naudodamiesi labai dideliu teleskopu Čilėje, nufotografavo dvi milžiniškas planetas, skriejančias aplink jauną žvaigždę, kurios masė yra maždaug tokia pati kaip Saulės, pranešama liepos 22 d. žurnale „The Astrophysical Journal Letters“.

Žvaigždė, pavadinta TYC 8998-760-1, yra maždaug už 300 šviesmečių nuo mūsų, Muskos žvaigždyne. Vos 17 mln. metų senumo planetų šeima yra jauna, palyginti su 4 mlrd. metų senumo Saulės sistema.

Nors astronomai yra atradę tūkstančius egzoplanetų, dauguma jų nėra tiesiogiai stebimos. Vietoj to jos pastebimos kaip šešėliai, pereinantys priešais savo žvaigždes, arba numanomos kaip nematomos jėgos.

 

Prie kitų žvaigždžių nufotografuota tik kelios dešimtys planetų, ir tik dvi iš jų turi daugiau nei vieną planetą. Nė viena iš jų nėra panaši į Saulę, sako Leideno universiteto astronomas Alexanderis Bohnas – viena iš jų yra masyvesnė už Saulę, kita – mažiau masyvi.

Dabar užfiksuotos žvaigždės planetos visiškai nepanašios į jokias kitas Saulės sistemoje matytas planetas.

Vidinė planeta, milžinė, kurios masė 14 kartų didesnė už Jupiterio masę, yra 160 kartų toliau nuo savo žvaigždės nei Žemė nuo Saulės. Planeta išorinė sveria šešis kartus daugiau nei Jupiterio masė. Palyginimui, kosminis aparatas „Voyager 1“, kuris 2012 m. praskriejo pro Saulės magnetinio poveikio ribą į tarpžvaigždinę erdvę, vis dar yra arčiau Saulės nei abi planetos iki savo žvaigždės.

 

Ši egzoplanetų šeima gali suteikti naujų žinių apie tai, kaip gali susiformuoti žvaigždžių ir planetų sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai (1)