Kiek truko ilgiausia visų laikų chirurginė operacija? Mergaičių susiraizgiusių smegenų atskyrimas prilygsta stebuklui  ()

Ilgiausia visų laikų chirurginė operacija įvyko pakankamai neseniai – 2001 metais – ir truko 4 dienas arba 103 valandas. 20 gydytojų komanda Singapūro pagrindinėje ligoninėje dirbo pamainomis, kad atskirtų 11 mėnesių amžiaus siamo dvynukes Gang1 ir Jamuną Shresthas, suaugusius galvomis. Mergaitės dalinosi ne tik bendra kaukolės ertme, bet taip pat dalinai buvo suaugusios ir jų smegenys. Įprastai tokios atskyrimo procedūros trunka apie 30 valandų – o tai jau irgi yra kone amžinybė chirurginiais mastais – tačiau pradėjus šią operaciją gydytojai pastebėjo, kad mergaičių smegenys buvo daug labiau suaugusios, nei manyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacijai vadovavęs gydytojas Keithas Gohas sako, kad planuojant operaciją nebuvo manoma, kad ji truks taip ilgai. Jis pasakoja, kad operacijos metu buvo pastebėta, kad smegenys yra taip tvirtai susijungusios tarpusavyje, kad reikėjo individualiai atskirti kiekvieną kraujagyslę – o prieš tai dar reikėjo atsekti, kuriai mergaitei kuri priklauso.

Dar daugiau – mergaičių smegenys buvo ne šiaip sau susijungusios, jos buvo apraizgiusios viena kitą tarsi spiralė, o tai viską tik apsunkino. Galiausiai dvynukių kaukoles reikėjo reikėjo pertvarkyti naudojant kaulo medžiagos mišinį ir „Gore-Tex“ pluoštus.

Operaciją lengvino kompiuterinė atvaizdavimo technologija, kuri leido chirurgams sukurti seserų smegenų 3D nuotraukas ir prieš operaciją pasipraktikuoti. Be to, chirurgų komandai patarinėjo šios srities pradininkas neurochirurgas Benas Carsonas.

 

Tačiau svarbiausia yra tai, kad operacija buvo sėkminga: nors Ganga praėjus 7 metams po operacijos susirgo meningitu ir numirė, o Jamuna, kuriai dabar dvidešimt metų, išgyveno – nors šiandien jai ir prireikia specialistų dėmesio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()