Keisčiausia pasaulio sostinė, virtusi miestu-vaiduokliu – mažesnė net už Vatikaną ir vos didesnė už mažiausią Lietuvos miestą (Foto, Video)  ()

Daugelyje šalių sostinė tuo pačiu yra ir didžiausias šalies miestas. Tačiau ne visada taip yra: pažvelkite į JAV sostinę Vašingtoną (20-as pagal gyventojų skaičių JAV miestas) arba Braziliją (3-as pagal gyventojų skaičių Brazilijos miestas). Tačiau mažiausioje pasaulio sostinėje gyvena tiek mažai gyventojai, kad tai praktiškai miestas-vaiduoklis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ramiajame vandenyne įsikūręs ir 466 kvadratinių kilometrų ploto Palau yra salų šalis, turinti apie 346 salas. 2018 m. šalyje gyveno vos 17 900 gyventojai. Palau dalijasi savo jūrų sienomis su Pietryčių Azijos šalimis Filipinais ir Indonezija bei Okeanijos valstybe Mikronezija.

Palau sostinė yra Ngerulmudas. Miestas tapo Palau sostine 2006 m., kai buvo perkelta iš didžiausio šalies miesto Kororo (11 000 gyventojų).

Miestas yra 20 km į šiaurės rytus nuo buvusios sostinės. Skirtingai nuo daugelio pasaulio nacionalinių sostinių, Ngerulmudas nėra didžiausias šalies miestas. 

Ngerulmude gyvena tik 271 gyventojas, todėl tai yra mažiausiai apgyvendinta nacionalinė sostinė pasaulyje.

 

Palyginimui – mažiausioje pasaulio valstybėje-mieste Vatikane gyvena 450 gyv., mažiausiame Lietuvos mieste – Panemunėje 194 gyv. Ngerulmudas yra didžiausioje Palau saloje Babeldaobe Melekeoko valstijoje.

Kororas buvo laikinoji Palau sostinė prieš įsteigiant naująją sostinę Ngerulmudą. 1979 m., ratifikavus Palau konstituciją, šalies vyriausybė nurodė Babeldaobo saloje įsteigti nuolatinę sostinę.

1986 metais buvo planuojama įkurti naują miestą. Statybos darbai buvo paskirti Havajuose įsikūrusiai architektūros firmai, bet dėl lėšų stygiaus ir efektyvių specialistų trūkumo naujos sostinės kūrimo eiga buvo gana lėta. Darbai prasidėjo tik 2000-ųjų pradžioje, kai Palau iš Taivano buvo suteikta 20 mln. USD paskola.

2006 m. spalio 7 d. pagaliau buvo atidarytas centrinės valdžios kompleksas naujame mieste. Taip buvo įkurta naujoji sostinė Ngerulmudas ir vyriausybės įstaigos netrukus persikėlė iš Kororo į šį miestą.

 

Palau sostinėje, Ngerulmude, vyksta Olbiilo era Kelulau (Šnabždančių sprendimų namas) – šalies įstatymų leidžiamojo organo posėdžiai.  Kai tradiciniai vadovai susirenka į susirinkimų namus ir sprendžia svarbius klausimus, joks bendravimas negali vykti garsiau už šnabždesį.

Vietoj to, kad ginčytųsi ar šauktų, vadovai perduoda pranešimus ir veda derybas per pasiuntinius, išlaikydami ramią atmosferą.

Tame pačiame komplekse taip pat yra kiti vyriausybės pastatai, tokie kaip teismai ir vyriausybės vykdomosios valdžios įstaigos. Centrinė atvira aikštė jungia pastatus.

 

Tačiau kompleksas, sukurtas pagal Jungtinių Valstijų (JAV) Kapitolijaus modelį, buvo netinkamas Palau atogrąžų klimatui, kuriame ištisus metus vyrauja didelė drėgmė ir aukšta temperatūra. 2013 metais ventiliacijos sistemos problemos sukėlė pelėsių atsiradimą, dėl kurių darbuotojai susirgo, ir kompleksas buvo uždarytas.

Tačiau sostinės statusas nepadėjo išaugti Ngerulmudo miestui – jame oficialiai gyvena vos 271 gyventojas – miestas išlaikė „mažiausiai gyventojų turinčios sostinės“ titulą pasaulyje. Sostinė faktiškai yra miestas-vaiduoklis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()