„AstraZeneca“ pateikė tvirtinimui ir vaistus nuo COVID-19: pasiektas pagrindinis tyrimo tikslas  ()

Pirmadienį britų vaistų gamintojai pranešė, kad eksperimentinis „AstraZeneca“ vaistas nuo COVID-19 vėlyvosios pakopos tyrimuose padėjo sumažinti sunkios ligos formos ir mirties riziką – o tai yra postūmis gamintojams kurti ne tik vakcinas, bet ir prieš koronavirusą nukreiptus vaistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vaistas – dviejų antikūnų kokteilis AZD7442 – 50 proc. sumažino sunkios COVID-19 formos ir mirties riziką tarp nehospitalizuotų pacientų, kuriems simptomai pasireiškė ne ilgiau kaip septynias dienas – ir taip buvo pasiektas pagrindinis tyrimo tikslas.

„AstraZeneca“ terapija, taikoma injekcijomis, yra pirmoji tokio pobūdžio terapija, kuri, atlikus daugybę bandymų, pasirodė esanti perspektyvi ir kaip prevencinis vaistas, ir kaip COVID-19 gydymas. Visa tai skirta apsaugoti žmones, kurių imuninis atsakas į vakcinas nėra pakankamai stiprus.

„Šie teigiami rezultatai rodo, kad AZD7442 dozė į raumenis gali atlikti svarbų vaidmenį kovojant su šia niokojančia pandemija“, – teigė pagrindinis tyrimo mokslininkas Hughas Montgomery.

Panašius gydymo būdus, pagrįstus monokloniniais antikūnais, kuria bendrovės „Regeneron“, „Eli Lilly“ ir „GlaxoSmithKline“ su partneriu „Vir“. Šie gydymo būdai Jungtinėse Amerikos Valstijose yra patvirtinti skubos tvarka, naudojant lengvo ir vidutinio sunkumo COVID-19 gydymui.

Bendrovė „AstraZeneca“, kurios COVID-19 vakcina plačiai naudojama visame pasaulyje, praėjusią savaitę kreipėsi į JAV priežiūros institucijas, prašydama suteikti leidimą AZD7442 naudoti skubos tvarka prevenciniam gydymui.

Pirmadienį „AstraZeneca“ pateikė įvairių AZD7442 tyrimų duomenis pasaulinėms sveikatos priežiūros institucijoms, pranešė atstovė spaudai.

„Tęsime diskusijas su reguliavimo institucijomis, gavus šiuos naujus duomenis“, – sakė ji apie pirmadienio tyrimų rezultatus.

 

Tyrimas vyko 13 šalių, jame dalyvavo daugiau kaip 900 suaugusių dalyvių, kurių pusė gavo AZD7442, o likusieji – placebą. Išsamūs tyrimo rezultatai bus publikuoti recenzuojamame žurnale, pranešė „AstraZeneca“.

AZD7442 sudėtyje yra laboratorijoje sukurtų antikūnų, kurie, užsikrėtus virusu, gali išlikti organizme kelis mėnesius ir taip sulaikyti virusą. Vakcina, priešingai, priklauso nuo nepažeistos imuninės sistemos, kuri sukuria tikslinius antikūnus ir su infekcija kovojančias ląsteles.

„Ankstyva intervencija su mūsų antikūnu gali gerokai sumažinti ligos progresavimą iki sunkios formos, o apsauga tęsiasi ilgiau nei šešis mėnesius“, – sakė „AstraZeneca“ vykdomoji viceprezidentė Mene Pangalos.

 

Nors pirmadienį paskelbti rezultatai apima AZD7442 naudojimą tarp nehospitalizuotų pacientų, atskirame tyrime taip pat tiriamas ir preparato naudojimas tarp hospitalizuotų COVID-19 pacientų.

Kitų COVID-19 vaistų, paremtų antikūnų kokteiliais, sėkmė buvo įvairi.

„Regeneron“ terapija pirmąją savaitę nuo simptominės infekcijos apsaugojo 72 proc., o vėliau – 93 proc. atvejų. „GSK-Vir“ terapija 79 proc. sumažino hospitalizacijos ir mirties dėl bet kokios priežasties riziką, o „Lilly“ terapija 70 proc. sumažino viruso kiekius septintąją dieną, palyginus su placebu.

Parengta pagal „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()