Nusivylęs V. Putinas mažina finansavimą Rusijos kosmoso programai: iš biudžeto visiškai pašalinti moksliniai tyrimai ir plėtra – kas vyksta?  (10)

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ turės nuveikti daug daugiau, tačiau su ženkliai mažesniu biudžetu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nusivylęs rezultatų trūkumu ir silpnais pasiekimais, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per ateinančius trejus metus sumažins „Roscosmos“ biudžetą maždaug po 16 proc. kasmet, praneša „Ars Technica“, remdamasi daugybe Rusijos leidinių.

Nusivylimas kyla dėl to, kad „Roscosmos“ nesugebėjo pasiekti 30 iš 83 tikslų, numatytų 2020 metams, ir dėl to, kad atsiliko nuo „SpaceX“ kosminių raketų paleidimo srityje.

Įdomu, kaip Rusijos pareigūnai įsivaizduoja situacijos gerėjimą, kai jai pagerinti „Roscosmos“ turės žymiai mažiau išteklių.

Keisti sprendimai

Rusija neseniai ėmėsi įdomių žingsnių įgyvendinant savo kosmoso programą. Praėjusią savaitę šalis priėmė naują įstatymą, draudžiantį žurnalistams ar leidiniams, kuriuos valdo ne valstybė, skelbti apie kosmoso programą ir kosmoso pramonę, grasindama, kad visi, kurie ir toliau tai darys, bus laikomi „užsienio agentais“.

Tuo tarpu Rusijos, kaip tarptautinio bendradarbio kosmose, statusas geriausiu atveju yra sunkiai suprantamas. Pareigūnai ne kartą kritikavo ir grasino apleisti Tarptautinę kosminę stotį, nepaisant to, kad į orbitinį postą pastatė ir paleido naujus modulius – ir filmavimo grupę.

 

Tikimasi, kad ateityje „Roscosmos“ daug dėmesio skirs kosminių raketų paleidimo galimybių gerinimui, kad galėtų vėl konkuruoti su NASA ir „SpaceX“. Tuo tarpu kai kurios kategorijos, tokios kaip „moksliniai tyrimai ir plėtra“, buvo visiškai pašalintos iš biudžeto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(3)
(51)

Komentarai (10)