„Blue Origin“ antrasis turistinis skrydis į kosmosą – sėkmingas: „Žvaigždžių kelio“ aktorius W.Shatneris tapo vyriausiu astronautu istorijoje (Video)  ()

Privati JAV aerokosminių technologijų bendrovė „Blue Origin“, priklausanti milijardieriui Jeffui Bezosui, sėkmingai atliko antrą turistinį skrydį į kosmosą. Kartu su įgula skridęs „Žvaigždžių kelio“ aktorius W.Shatneris oficialiai tapo vyriausiu žmogumi, pakilusiu į kosmosą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanadiečių aktorius, kurį didžiulė „Žvaigždžių kelio“ gerbėjų armija amžinai prisimins kaip kapitoną Džeimsą Tiberijų Kirką, iš privačios JAV aerokosminių technologijų bendrovės, bazės Teksaso vakaruose pakilo vėliau nei planuota – apie 9 val. 50 min. vietos (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku, dėl nepalankių vėjo sąlygų. Skrydžio misija, dėl napalankių oro sąlygų jau buvo perkelta iš spalio 12 d. į spalio 13 d.

Skrydis raketa „New Shepard“ užtruko apie 10 minučių. Raketoje esantys įgulos nariai patyrė trumpą nesvarumo būseną, kai pakilo į maksimalų aukštį, šiek tiek viršijantį 100 km. Iš ten pro didelius kapsulės langus jie galėjo stebėti Žemės išsilenkimą ties horizontu.

Panašiai vyko ir pirmasis „Blue Origin“ pilotuojamas kosminis skrydis liepos mėnesį, laikomas vienu iš besikuriančio kosmoso turizmo proveržių. Toje misijoje dalyvavo pats J.Bezosas.

Tarp įgulos – kino žvaigždė

Šį kartą didžiausias dėmesys tenka 90 metų W.Shatneriui, tapsiančiam vyriausiu per visą istoriją kosmose pabuvojusiu asmeniu, nors pagal išvaizdą jam būtų galima duoti gerokai mažiau metų.

„Žvaigždžių kelio“ laivo „Enterprise“, kuriam vadovavo kapitonas Kirkas, tarpgalaktinės kelionės padėjo atkreipti Amerikos dėmesį į žvaigždes, kai JAV dar tik pradėjo vykdyti savo kosmoso programą.

„Mes dar tik pradedame, bet kokia stebuklinga ta pradžia... Nepaprasta būti tos pradžios dalimi“, – savo vaizdo pareiškime sakė W.Shatneris.

Daugeliui kosmoso entuziastų W. Shatnerio kelionė yra derama pabaiga popkultūros reiškiniui, įkvėpusiam ištisas astronautų, mokslininkų ir inžinierių kartas.

„Kapitonas Kirkas... kelioms kartoms JAV ir pasaulyje galbūt labiau nei bet kas kitas simbolizuoja paskutinę ribą“, – naujienų agentūrai AFP sakė scenaristas ir „Žvaigždžių kelio“ istorikas Marcas Cushmanas.

 

Šiandienos skrydžio įgula – eklektiška. Kartu su W.Shatneriu skrido du mokantys klientai: Chrisas Boshuizenas, buvęs NASA inžinierius ir vienas iš mažų palydovų bendrovės „Planet Labs“ įkūrėjų, taip pat Glenas de Vriesas, vienas iš programinės įrangos bendrovės „Medidata“ įkūrėjų ir Prancūzijos programinės įrangos bendrovės „Dassault Systèmes“ vicepirmininkas gyvybės mokslų srityje. Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad paskutiniuoju keleiviu kartu su W.Shatneriu tapo Audrey Powers, „Blue Origin“ misijų ir skrydžių operacijų viceprezidentė.

Kiek turėjo sumokėti norintys užimti kelias laisvas vietas kapsulėje – neskelbiama.

Tuo metu kompanijai „Blue Origin“ antroji misija, surengta nepraėjus nė trims mėnesiams po pirmosios, reiškia dar vieną žingsnį į priekį siekiant įsitvirtinti kaip pirmaujančiai kosmoso turizmo žaidėjai.

Ne pirmas aktorius kosmose

 

„Žvaigždžių kelio“ žvaigždė nebus pirmasis originalios aktorių grupės narys, palikęs planetą.

Pernai „The Times“ atskleidė, kad 2008 m., praėjus trejiems metams po D.Doohano mirties, į Tarptautinę kosminę stotį buvo slapta atgabenti Montgomerį Skotą vaidinusio Jameso Doohano pelenai.

Nuožmi konkurencija

Kompanija „Virgin Galactic“, siūlanti panašius įspūdžius – kelias nesvarumo minutes ir lenkto Žemės krašto vaizdą iš kosmoso – savo įkūrėją Richardą Bransoną į kosmosą skraidino keliomis dienomis anksčiau, nei pirmuoju skrydžio pakilo J.Bezosas.

Rugsėjo mėnesį „SpaceX“ keturiems privatiems asmenims surengė trijų dienų skriejimo orbita aplink Žemę nuotykį – gerokai ambicingesnį, bet, tikėtina, ir gerokai brangesnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()