NASA paleis erdvėlaivį, kurio tikslas – atsitrenkti į asteroidą. Kam to reikia?  (13)

NASA paskelbė būsimos misijos, kurios metu dideliu greičiu skriejantis erdvėlaivis smogs į asteroido priekį, starto datą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ruošiamasi blogiausiam

Misija, pavadinta „Dvigubo asteroido nukreipimo bandymu“ (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART), turėtų prasidėti lapkričio 23 d. 22.20 val. Lietuvos laiku (19.20 val. rytų Europos laiku) ir gali padėti pasaulio kosmoso agentūroms išsiaiškinti, kaip nukreipti potencialiai mirtinus asteroidus nuo susidūrimo su Žeme, sakoma NASA pranešime.

DART išbandys asteroidų gynybos planą, vadinamą kinetinio smogtuvo metodu, t. y. vieno ar daugiau didelių erdvėlaivių paleidimą į artėjančio asteroido kelią, siekiant pakeisti kosminės uolos judėjimą, rašoma „Live Science“.

Taikinys yra dvinaris asteroidas, kurį sudaro vienas didesnis asteroidas, kurio skersmuo yra apie 780 m, ir mažesnis „mėnuliukas“, kurio skersmuo yra apie 160 m.

NASA taikysis į mažąjį asteroidą, tikėdamasi, kad tiesioginis smūgis sulėtins uolienos orbitą tiek, kad Žemėje esantys teleskopai galėtų išsamiai ištirti jo poveikį.

„Tai mums patvirtins, koks yra kinetinio smogtuvo metodo gyvybingumas nukreipiant asteroido orbitą“, – anksčiau šiais metais „Live Science“ seserinei svetainei Space.com sakė NASA planetų gynybos pareigūnas Lindley Johnsonas.

Iki asteroido skris metus

Planuojama, kad DART erdvėlaivis bus paleistas iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje, į atmosferą pakils „SpaceX Falcon 9“ raketa. Atsiskyręs nuo raketos nešėjos, DART aparatas maždaug metus skries kosmosu, nukeliaus beveik 11 mln. km nuo Žemės, kol galiausiai 2022 m. rugsėjo pabaigoje atsitrenks į asteroidą, teigia NASA.

 

Jei viskas vyks pagal planą, DART laivas atsitrenks į uolienos paviršių maždaug 24 000 km/val. greičiu ir nuo smūgio sunaikins erdvėlaivį.

NASA atidžiai stebi visus žinomus netoli Žemės esančius objektus, kurie gali priartėti prie mūsų planetos per 1,3 astronominio vieneto atstumu (1,3 karto daugiau nei atstumas tarp Žemės ir Saulės). Iki šiol agentūra yra aptikusi daugiau kaip 8 tūkst. artimųjų Žemės asteroidų, kurių skersmuo didesnis nei 140 m – pakankamai didelis, kad sunaikintų visą valstybę, jei tiesiogiai pataikytų į JAV.

Šiuo metu nė vienas iš šių objektų nekelia tiesioginės grėsmės Žemei per ateinantį šimtmetį, anksčiau portalui Space.com sakė NASA atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (13)