Pirmas kartas, kai tai pavyko: mokslininkai sukūrė buožgalvius, kuriems nereikia kvėpuoti - kodėl tai yra labai svarbus pasiekimas?  ()

Kvėpavimas yra vienas iš tų dalykų, kuriuos darome ne dėl malonumo. Kvėpuoti reikia visiems Žemės gyvūnams. nors ir darome tai skirtingai. Tačiau Miuncheno Ludwig Maximilian universiteto mokslininkai dabar sukūrė buožgalvius, kuriems kvėpuoti nereikia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai į buožgalvius suleido fotosintetinančių dumblių, o tuomet juos patalpino į aplinką be deguonies. Buožgalviai ir dumbliai sukūrė įdomius simbiotinius ryšius - mikroorganizmai dalinosi deguonimi su buožgalviais. Aišku, tai nebuvo sąmoningas dumblių elgesys. Tiesiog jie geba imti anglies dvideginį iš aplinkos ir išskirti deguonį, kuris pateko tiesiai į buožgalvių organizmą. Žinios apie šį mechanizmą kada nors padės gelbėti gyvybes.

Mokslininkai teigia, kad kada nors fotosinteze užsiimantys dumbliai galėtų tiekti deguonį žmogaus smegenims po insulto ar traumų. Įvairios sveikatos problemos gali stipriai apriboti deguonies lygį organizme, o dirbtinė simbiozė su dumbliais gali padėti vėl jį kilstelėti. Tik kaip tai veikia?

Mokslininkai suleido dumblius buožgalviams ir tuomet pašalino visą aplinkoje buvusį deguonį. Jie stebėjo, kaip vienas po kito buožgalviai išsijungė - jų smegenys nustojo funkcionuoti. Tuomet mokslininkai juos apšvietė ir pastebėjo, kad buožgalių smegenys vėl atsigavo, nes šviesa suteikė galimybė dumbliams užsiimti fotosinteze. Kitaip tariant, buožgalviai išgyveno fotosintezės pagalba, nors ir patys nėra augalai.

 

Tai - pirmas kartais, kai toks eksperimentas pavyko, nors mokslininkai bando tai pasiekti jau gerą dešimtmetį. Tiesa, šie rezultatai nebūtinai reiškia, kad kada nors galėsime pamiršti kvėpavimą. Mokslininkai nežino, kokius kitus reiškinius gali sukelti tokios dumblių injekcijos - galima numanyti, kad sveikatos jos neprideda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()