Kada žmonės pradėjo vartoti tabaką? Nauji įrodymai rodo, kad gerokai anksčiau, nei manyta  ()

Jutos dykumoje rastos apdegusios sėklos yra seniausias žinomas tabako vartojimo būdas, liudijantis, kad kai kurie iš pirmųjų žmonių, atvykusių į Ameriką, naudojo šį augalą. Šis atradimas atskleidžia, kad žmonės tabaką naudojo beveik 10 tūkst. metų anksčiau, nei manyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairūs vartojimo būdai

Iš visų svaiginamųjų augalų, kuriuos žmonės vartoja ir kuriais piktnaudžiauja, tabakas, ko gero, turėjo lemiamą socialinį ir ekonominį poveikį, teigė naująjį tyrimą atlikę mokslininkai. Senovės majų ir kitų Amerikos čiabuvių grupių tarpe jis dažnai atlikdavo šventą, apeiginį ar medicininį vaidmenį, be to, jis padėjo paskatinti Amerikos kolonijinę ekonomiką, o kartu ir Vakarų ekspansiją Naujajame pasaulyje.

Be rūkymo, kramtymo ir uostymo, žmonės per amžius tabaką naudojo įvairiais būdais. Pavyzdžiui, senovės majų ritualuose kartais buvo naudojamos svaiginančios klizmos su tabako turinčiais skysčiais, o XVIII a. Anglijos gydytojai skenduoliams, bandydami išgelbėti jų gyvybes, darė tabako dūmų klizmas, rašoma „Live Science“.

Iki šiol anksčiausias žinomas žmogaus tabako vartojimo įrodymas buvo nikotinas, rastas rūkymo pypkėse Alabamoje, kurios datuojamos maždaug 3300 metų senumo, teigiama 2018 m. žurnale „Journal of Archaeological Science“ paskelbtuose tyrimuose. Dabar mokslininkai atrado požymių, kad žmonės tabaką vartojo maždaug 9000 metų anksčiau, nei manyta anksčiau.

Seniau nei manyta

Kaip teigiama naujienų pranešimuose, atlikdami tyrimą archeologai iškasė medžiotojų-rinkėjų stovyklos liekanas Jutos valstijoje esančioje purvo lygumoje.

 

Mokslininkai aptiko nepažeistą senovinį židinį, apsuptą akmeninių artefaktų, pavyzdžiui, ieties antgalių, paprastai naudotų medžiojant stambius medžiojamuosius gyvūnus. Židinyje taip pat buvo daugiau kaip 2000 kaulų ir kaulų fragmentų, daugiausia ančių, kurių pjaustymo žymės ir kiti įrodymai leidžia manyti, kad žmonės čia gamino maistą ir valgė.

Židinyje buvo apanglėjusių gluosnio malkų gabalų, kurios tikriausiai buvo geriausias malkų variantas regione, kaip ir dabar įprasta šiuolaikinėse netoliese esančiose vietovėse. Tada mokslininkai medieną ištyrė naudodami anglies datavimo metodą, kai matuojamas radioaktyvios anglies formos, kurios skilimo greitis žinomas, kiekis; rezultatai parodė, kad šiai medienai maždaug 12 300 metų.

 

Nors tyrėjai negali tiksliai pasakyti, kaip žmonės šioje vietoje vartojo tabaką, jie teigė, kad sėklos užsiminė apie nikotino turinčius tabako lapus ir žydinčius stiebus. Galbūt ten gyvenę žmonės kramtė arba rūkė tabaką prie židinio, sakė komanda.

Mokslininkai savo išvadas išsamiai išdėstė pirmadienį (spalio 11 d.) žurnale „Nature Human Behaviour“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()