Kinijoje aptikta tikra jūrų pabaisa: prieš 435 milijonus metų čia knibždėte knibždėjo 1 metro ilgio jūrų skorpionų (Video)  ()

Maždaug prieš 435 milijonus metų dabartinės Kinijos jūrose knibždėte knibždėjo 1 metro ilgio jūrų skorpionų, kurie savo milžiniškomis dygliuotomis rankomis gaudė grobį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūros pabaisa

Archeologai neseniai aptiko šio skorpiono (Terropterus xiushanensis), kuris buvo eurypteridas – senovinis nariuotakojis, artimai susijęs su šiuolaikiniais voragyviais ir pasaginiais krabais, liekanas, rašoma žurnalo „Science Bulletin“ lapkričio 30 d. numeryje.

Šie bauginantys žvėreliai gyveno silūro laikotarpiu, maždaug prieš 443,8-419,2 mln. metų. Tuo metu skorpionai savo povandeniniuose tykojimo plotuose turėjo būti aukščiausio lygio plėšrūnai, kurie puolė ant nieko neįtariančių žuvų ir moliuskų.

 

Eurypteridai buvo įvairių dydžių: mažiausi buvo maždaug žmogaus rankos dydžio, o didžiausi – suaugusio žmogaus, anksčiau rašė „Live Science“. Naujai aprašyta rūšis T.xiushanensis yra pirmoji atrasta Mixopteriade šeimai priklausanti rūšis per 80 metų, teigia tyrėjai.

„Mūsų žinios apie šiuos keistus gyvūnus apsiriboja tik keturiomis prieš 80 metų aprašytomis dviejų genčių rūšimis: Mixopterus kiaeri iš Norvegijos, Mixopterus multispinosus iš Niujorko, Mixopterus simonsoni iš Estijos ir Lanarkopterus dolichoschelus iš Škotijos“, – tyrime rašė B.Wangas ir jo kolegos.

 

T.xiushanensis taip pat yra pirmasis mixtopteridas, aptiktas Gondvanos superkontinente, kuris susiformavo po to, kai didesnis superkontinentas Pangėja suskilo į dvi dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()