Pasaulį išvydęs dvigalvis šešiakojis vėžliukas apstulbino mokslininkus: tai vadina fenomenu (Video)  ()

Dvigalvis, šešiakojis vėžliukas (lot. Malaclemys terrapin) pasaulį išvydo išsiritęs Masačusetso (JAV) laukinės gamtos centre. Nepaisant visų šio padarėlio fiziologinių keistumų, jis yra gyvybingas ir tuo labai domina mokslininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastai tokios būklės gyvūnai laisvėje išgyvena retai, tačiau šį kartą „jiems“ gali nusišypsoti laimė, mat vėžliukas – rūpestingose mokslininkų rankose.

Anot vėžliuką tyrinėjančių mokslininkų, dvigalvystė – tai fenomenas, atsirandantis dėl genetinių ar aplinkos faktorių, kurie paveikia embriono raidą.

Nepaisant didelės rizikos neišgyventi, šis vėžliukas laimingas dienas skaičiuoja nuo spalio pradžios ir kasdien vis stiprėja, prižiūrimas specialistų, rašo portalas „LiveScience“.

Mokslininkai ėmėsi tyrimų, kad išsiaiškintų, kaip funkcionuoja toks dvigubas organizmas – po atlikto rentgeno paaiškėjo, kad vėžliukas turi du stuburus, kurie kūno apačioje susijungia į vieną.

Be to, vėžliukas turi šešias kojas – po tris iš abiejų pusių.

Išanalizavę rentgeno nuotrauką mokslininkai išsiaiškino, kad vėžliukai turi ir du atskirus virškinimo traktus, tačiau vienas iš jų yra geriau išsivystęs, nors abu funkcionuoja gerai.

 

Be to, panardinus vandenyje abi vėžliuko pusės koordinuoja savo judesius, geba judėti, plaukti ir kvėpuoti. „Neįmanoma sužinoti, kas dedasi jų galvose, bet panašu, kad abi galvos dirba išvien ir puikiai orientuojasi aplinkoje“, – teigiama mokslininkų pranešime.

 

Kai vėžliukai suaugs, bus atlikta kompiuterinė tomografija ir kiti išsamesni tyrimai, kurie padės išsiaiškinti, kokiais kitais bendrais organais jie dalijasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()