Turkijoje aptikti 11 tūkst. metų senumo žmogaus galvos raižiniai: čia buvo rengiami iškilmingi paradai (Video)  ()

Turkijos archeologai rado įrodymų, kad 11 tūkst. metų senumo priešistorinėje vietovėje, prie uoloje išskaptuotos žmogaus galvos formos buvo rengiami iškilmingi paradai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyko apeigos

Karahantepe vadinama vietovė yra pietų Turkijoje, į rytus nuo Šanliurfos, ir joje yra daugybė pastatų, datuojamų gerokai anksčiau, nei buvo išrastas raštas. Pastatų liekanose archeologai rado žmonių galvų raižinių, taip pat kelis įdomios formos stulpus, praneša „Live Science“.

Pavyzdžiui, šalia žmogaus galvos raižinio archeologai aptiko 11 stulpų. „Visi stulpai pastatyti ir yra falo formos“, – rašė Stambulo universiteto priešistorinės archeologijos profesorius Necmi Karul straipsnyje, neseniai paskelbtame žurnale „Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi“.

Straipsnyje N.Karul nesiėmė spėlioti, kodėl buvo pastatytos galvos ir falo formos kolonos ir kokią reikšmę jos galėjo turėti.

Šis pastatas yra sujungtas su kitais trimis ir sudaro savotišką kompleksą. Dabartiniai įrodymai leidžia manyti, kad žmonės kompleksą naudojo „apeigoms, įeidami į pastatą iš vieno galo ir išeidami iš kito galo“ teigė tyrėjai.

 

Pastatai buvo ne apleisti, o užpilti žemėmis, galbūt per savotišką eksploatacijos nutraukimo ceremoniją.

Kaip rašoma naujienų pranešimuose, nors Karahantepe buvo atrasta 1997 m., kasinėjimai pradėti tik 2019 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()