Kodėl sukeičiami vos gimę pandų jaunikliai? Pasirodo, tai jiems gelbsti gyvybę  ()

Kai Čengdu tyrimų bazėje, kur veisiamos didžiosios pandos, mama panda susilaukia dvynukų, komanda panaudoja nedidelę apgaulę, kad abu jaunikliai išliktų gyvi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuoj po gimdymo prižiūrėtojai paima vieną iš dvynukų – apgaudami motiną, kad ši manytų, jog susilaukė tik vieno jauniklio. Tada kasdien dvynukai yra sukeičiami 10 kartų, kad mama panda ir toliau manytų, jog ji turi tik vieną jauniklį. Vienas iš jauniklių didžiąją laiko dalį praleidžia su motina, o kitas daugiausia laikomas inkubatoriuje ir maitinamas pieno mišiniu.

Kas antro pandų gimdymo metu gimsta dvynukai – tačiau tik itin retais atvejais abu jie išgyvena, kadangi didžiosios pandos beveik visada apleidžia vieną iš savo jauniklių, jeigu jų gimsta daugiau nei vienas. Taip yra todėl, kad šių gyvūnų patelės neturi pakankamai pieno ir energijos, kad pasirūpintų abiem jaunikliais – todėl sutelkia dėmesį į stipresnį jauniklį. Užauginti jauniklį pandai yra sudėtinga, kadangi jos minta bambukais, kurių maistingumas labai žemas – o motinos turi pasirūpinti, kad išgyventų ne tik jos pačios, bet ir jos jauniklis.

Tuo tarpu jauniklių sukeitimas vietomis iš prižiūrėtojų reikalauja daug kantrybės. Jie panaudoja dubenėlį su vandeniu ir medumi, kad nuramintų motiną pandą, o po to mėgina paimti jauniklį. Kad pandai nebūtų sukeltas stresas, šios derybos turi būti kartojamos tol, kol panda ima pasitikėti prižiūrėtoju ir leidžia paimti jauniklį į rankas.

Šis metodas leidžia padidinti nelaisvėje gyvenančių ir gimusių pandų išgyvenimo rodiklį iki 100 procentų. O su pačia problema Čengdu tyrimų bazė kovoja jau ne vieną dešimtmetį. Iki 1990 metų dvynukų išgyvenimo rodiklis siekė vos 30 procentų.

 

Didžiosios pandos yra populiarios, tačiau joms gresia išnykimas. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija yra įtraukusi jas į pažeidžiamų rūšių sąrašą. 2016 metų skaičiavimais, pasaulyje yra tik apie 2060 pandų. Nors lyginant su ankstesniais metais, šių gyvūnų skaičius yra padidėjęs, išnykimo grėsmė niekur nedingo. Skaičiuojama, kad klimato pokyčiai per artimiausius 80 metų sunaikins 35 procentus pandų bambukų plotų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()