Šamą-bananą pagavęs žvejys nepatikėjo savo akimis: mokslininkai turi paaiškinimą, kas čia nutiko  ()

Lyg milžiniškas besirangantis bananas su žiaunomis – tokios išvaizdos šamą iš ežero gelmių ištraukė vokietis žvejas Martinas Glatzas. Profesionalus žvejas kartu su savo broliu dvyniu spalio pražioje žvejojo viename ežere Olandijoje – vyrai per savo karjerą buvo pagavę ne vieną dešimtį šamų, tačiau tokį matė pirmą kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žvejas pasakojo portalui LiveScience.com, iš pradžių jis net supanikavo. „Aš niekada nebuvau matęs tokio šamo. Aš vis dar esu priblokštas“, – sakė savo akimis nepatikėjęs vyras.

Kaip rašo portalas „Field&Stream”, šamai (lot. Silurus glanis) yra stambios gėlavandenės žuvys, kurios aptinkamos visoje Europoje. Remiantis Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos duomenimis (NOAA) šamai gali užaugti iki beveik 3 metrų ilgio ir sverti kone 130 kilogramų.

Tačiau pamatyti ryškiaspalvį geltoną šamą – tikra retenybė, mat įprastai šamo kūnas yra dėmėtas, tamsiai žalsvai-juodos spalvos.

Tad kodėl šis laimikis yra geltonas? Mokslininkai tam turi paaiškinimą. Ryškiai geltoną odos spalvą šamas įgavo dėl reto genetinio sutrikimo – leukizmo. Jis iš dalies paveikia odos ir plaukų pigmentaciją – panašiai, kaip albinosams, tačiau nepaliečia akių.

 

Leukizmas ne kartą buvo stebėtas mokslininkų – šis sutrikimas yra užfiksuotas įvairiems ropliams, paukšiams, žuvims, pavyzdžiui, gamtoje yra užfiksuotas ryškus geltonspalvis pingvinas, šamas ar gelsvai balkšvos orkos.

Kaip pranešė žvejas, geltonasis šamas buvo paleistas į laisvę, kur, tikėtina, užaugs gerokai didesnis ir gal būt savo išvaizda nustebins dar ne vieną žveją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()