Kur yra branduolinio sprogimo epicentras Nagasakyje ir koks buvo pirminis taikinys, kurį išgelbėjo patys amerikiečiai (Foto, Video)  ()

1945 metų rugpjūčio 9 dienos rytą iš Marianų salų, esančių daugiau nei 2100 kilometrų į pietus nuo Tokijo, pakilo šeši bombonešiai „B-29 Superfortress“. Vienas iš lėktuvų, „Bockscar“, gabeno plutonio bombą „Fat Man“. Jie patraukė į senovinį miestą Kokurą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai lėktuvai atvyko į Kokurą, jie rado miestą uždengtą debesų ir dūmų. Per keistą sėkmę, kaimyninis Kokuros miestas Jahata buvo subombarduotas išvakarėse, o tai sunaikino daugiau nei penktadalį miesto centro.

Kilę gaisrai ir Yahatą, ir Kokurą apėmė tirštu dūmų debesiu. Kadangi misijos vadas majoras Charlesas Sweeney turėjo įsakymą numesti bombą vizualiai, o ne remiantis radaru, jis pasuko į pietus ir nuvyko į savo antrinį taikinį – Nagasakį.

Nagasakį taip pat dengė tankus debesis. Baigiantis degalams, Sweeney svarstė, ar vykti į Okinavą ir numesti bombą į jūrą, ar susprogdinti naudojant vien radarą. Vieną minutę po vienuoliktos debesyje atsirado maža properša, leidžianti „Bockscar“ bombardieriui kapitonui Kermitui Beahanui vizualiai pamatyti taikinį.

 

Per kelias sekundes „Bockscar“ paleido savo mirtiną krovinį. Po 47 sekundžių 4670 kg sveriantis ginklas akinamu žybsniu susprogo 500 metrų virš teniso aikštelės, pusiaukelėje tarp „Mitsubishi Steel and Arms Works“ gamyklos pietuose ir Nagasakio arsenalo šiaurėje.

1,6 km spindulio plotas buvo visiškai sulygintas su žeme. Žuvo 6200 darbuotojų iš 7500, kurie tuo metu buvo „Mitsubishi“ gamykloje.

Maždaug 500 metrų į šiaurę nuo hipocentro stovėjo Urakamio katedra, kuri tuomet buvo didžiausia krikščionių bažnyčia Tolimuosiuose Rytuose. Nors buvo ketvirtadienis, vietiniai tikintieji susirinko į bažnyčią mišioms, ruošdamiesi artėjančiai Marijos Ėmimo į dangų šventei rugpjūčio 15 dieną.

 

Buvo pranešta, kad parapijos kunigas Saburo Nishida ruošėsi įeiti į bažnyčią priimti atgailos ir susitaikymo sakramento, kai užklupo sprogimo banga. Katedra sugriuvo, o visi buvusieji akimirksniu žuvo.

Katedros sunaikinimas labiausiai paveikė Nagasakio religinę bendruomenę, nes jie tai vertino kaip dvasingumo praradimą. Vis dėlto tų metų Kūčių vakarą išgyvenusieji iškasė iš griuvėsių bažnyčios varpą ir juo suskambino bei pažadėjo bažnyčią atstatyti. 1946 m. gruodžio 1 d. buvo pastatyta laikina bažnyčia, tačiau prireikė dar 13 metų, kol buvo baigta nauja katedra.

 

Skirtingai nuo Hirošimos, kur pažeistas kupolas buvo paliktas toks, koks yra, šiandien šioje vietoje stovi labai mažai buvusios Urakami katedros. Netoliese yra Nagasakio taikos parkas, kuriame galima pamatyti dalį katedros betoninės sienos. Hipocentras pažymėtas monolitu, pastatytu 1968 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(2)
(41)

Komentarai ()