Neįtikėtinas pasiekimas - JAV bus bandoma vakcina nuo krūties vėžio  ()

Trigubai neigiamas krūties vėžys yra itin sunkiai gydomas. Jis nereaguoja į hormonų ar vaistų terapiją ir gali būti gydomas tik pašalinant sergančią krūtį. Tačiau atsirado naujas vilties žiburys - JAV maisto ir vaistų administracija leido pradėti klinikinius krūties vėžio vakcinos bandymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trigubai neigiamas krūties vėžys taip vadinamas nes jo ląstelėse nėra estrogeno bei progesterono receptorių ir HER2 baltymo (ER-, PR-, HER2-). Mastektomija tokiais atvejais yra praktiškai neišvengiama, o ir vėžio sugrįžimo tikimybė yra nemaža. Trigubai neigiamas krūties vėžys sudaro 12-15 % visų krūties vėžio atvejų ir per 5 metus nuo diagnozės pražudo beveik 25 % visų pacientų.

Tačiau mokslininkai jau kurį laiką laboratorijoje tobulina vakciną, kuri gali stipriai sumažinti trigubai neigiamo krūties vėžio keliamą riziką. Ir dabar FDA leido pradėti klinikinius bandymus. Pirmiausia tyrime dalyvaus tik moterys, kurios buvo išgydytos nuo tokio vėžio, bet susiduria su didele pasikartojimo rizika. Vėliau vakcina bus siūloma visoms, turinčioms BRCA1 geną, kuris stipriai padidina krūties vėžio riziką.

Kol kas mokslininkai tikisi, kad ši vakcina veiks kaip savotiškas gydymas - ji neleis ligai blogėti. Tačiau ateityje ketinama taip skiepyti sveikas moteris.

Vienas iš naujosios vakcinos veikimo mechanizmų - baltymo alfa-laktalbumino atpažinimas. Šis baltymas krūtyse turėtų pasirodyti tik tada, kai moteris maitina krūtimi. Tačiau jis taip pat pasirodo sergant vėžiu. Vakcina išmokys imuninę sistemą tai atpažinti ir sunaikinti vėžines ląsteles, kurios išskiria šį baltymą.

 

Pirminių bandymų tikslas - sveikos dozės nustatymas. Tikimasi, kad ši bandymų fazė bus užbaigta 2022-ųjų rugsėjį. Aišku, reikės dar kelių tyrimų, tačiau po kelių metų patikima nauja apsauga jau turėtų būti prieinama moterims. Mokslininkai teigia, kad jų vakcinos architektūra gali būti pritaikyta ir kitoms vėžio rūšims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: