„Stulbinantis pasiekimas“: kaip prieš 75 metus iš kosmoso buvo padaryta pirmoji Žemės nuotrauka – tam prireikė nacių raketos? (Foto, Video)  ()

Kai mokslininkai pagaliau pamatė naują vaizdą, suprojektuotą ant ekrano, jie „tiesiog išprotėjo“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 75 metus mokslininkai iš White Sands raketų poligono Naujojoje Meksikoje paleido nacių sukurtą balistinę raketą „V-2“, apginkluota filmavimo kamera. Taip buvo užfiksuota pirmoji Žemės nuotrauka, daryta iš kosmoso.

1946 m. spalio 24 d. raketa nuskriejo į maždaug  į 105 km aukštį, kiek aukščiau priimtinos kosmoso pradžios (100 km), o 35 milimetrų kino kamera fotografavo kas pusantros sekundės. Tada kamera su raketa nuskriejo atgal ir rėžėsi į žemę daugiau nei 547 km/h greičiu. Ši misija suteikė žmonijai prieigą prie pirmojo Žemės vaizdo iš kosmoso.

 

„1946 m. tai buvo stulbinantis pasiekimas“, – sakė Nacionalinio oro ir kosmoso muziejaus Kosmoso istorijos skyriaus vyresnysis kuratorius Michaelas Neufeldas.

Kamera buvo įdėta į specialią plieninę kasetę, leidžiančią jai išlikti nepažeistai, nepaisant didelio kritimo. Nepaisant kritimo, fotoaparatui trūko tik vieno objektyvo, pasakojo Nacionalinio oro ir kosmoso muziejaus kuratorius emeritas Davidas DeVorkinas.

Kai mokslininkai pagaliau pamatė naują vaizdą, suprojektuotą ant ekrano, jie „tiesiog išprotėjo“, teigia „Air and Space“.

 

Šis euforijos jausmas kilo dėl to, kad JAV armija net neturėjo parašiutų dirbti su Vokietijoje pagamintomis raketomis, todėl jie negalėjo garantuoti, kad raketos krovinys saugiai grįš. Jiems pasisekė, kad šarvuoti korpusai suveikė ir dabar turime intriguojančią istorinę nuotrauką.

„V-2“ tyrėjų komanda toliau tyrinėjo viršutinę atmosferą su temperatūros ir slėgio matuokliais ir kitais moksliniais instrumentais. Raketos buvo atgabentos kartu su daugybe vokiečių mokslininkų ir inžinierių, kurie buvo slapta atgabenti į Jungtines Valstijas per operaciją „Sąvaržėlė“ („Paperclip“), įskaitant pagarsėjusį aviacijos inžinierių Wernherį von Brauną, kuris išrado „V-2“ ir sukūrė „Saturn V“ raketą „Apollo“ programai.

 

Nuo 1946 iki 1950 m. iš „V-2“ raketų, paleistų iš White Sands, buvo padaryta šimtai nuotraukų, kai kurios net 160 km aukštyje. Pirmą kartą pradėjo formuotis išsamus Žemės vaizdas iš kosmoso perspektyvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()