Labiausiai pagerbtas kaimas pasaulyje, kurio vardu pavadinti net 4 cheminiai elementai – kuo jis toks ypatingas? (Foto, Video)  ()

Ką bendro turi šie dešimt cheminių elementų – Itris, Iterbis, Terbis, Erbis, Gadolinis, Tulis, Skandis, Holmis, Disprosis ir Liutecis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas yra toks, kad visi dešimt elementų buvo išskirti iš vienos mineralinės rūdos, išgaunamos iš nedidelės kasyklos mažame Ytterby (Iterbis) kaimelyje Švedijos Resaro saloje.

Visi šie elementai yra retųjų žemių elementai, o tai reiškia, kad juos labai sunku atskirti.

Daugeliui chemikų ir mokslininkų prireikė dešimtmečių tyrimų, kad juos visus atrastų. Mažiausiai keturi iš šių elementų – itris (Y), erbis (Er), terbis (Tb) ir iterbis (Yb) – pavadinti pagal kaimo pavadinimą.

Ytterby mokslinė istorija prasidėjo 1787 m., kai Švedijos armijos leitenantas ir ne visą darbo dieną dirbantis chemikas Carlas Axelis Arrhenius sename karjere netoli Švedijos Ytterby kaimo atrado keistą, neįprastai sunkią juodąją rūdą.

 

Arrhenius pavadino naująją rūdą ytterbite (iterbitas) ir išsiuntė jos pavyzdžius įvairiems chemikams analizuoti, tikėdamasis, kad iš jos bus išskirtas naujai atrastas elementas volframas.

Johanas Gadolinas, suomių chemikas iš Åbo universiteto, 1789 m. identifikavo pirmąjį retųjų žemių elementą Arrhenijaus mėginyje. Jis buvo pavadintas itriu (Y). Per kitus šimtą metų iš šios rūdos išskirti dar devyni elementai.

1843 m. Carlas Gustavas Mosanderis atrado, kad iterbitas iš tikrųjų yra trijų metalų oksidų mišinys. Iš jų buvo išgauti du nauji elementai – terbis (Tb) ir erbis (Er) – abu pavadinti pagerbiant Iterbio kaimą, kuriame jie buvo rasti.

Ketvirtąjį metalo oksidą, nuo kurio buvo atskirtas elementas – iterbį (Yb), 1878 m. atrado Jeanas Charlesas Galissardas de Marignacas.

Tobulėjant rafinavimo technologijoms, šiuose keturiuose oksiduose buvo atrasta daugiau naujų elementų, bendras elementų, išskirtų iš šios vienos rūdos, skaičius padidėjo iki dešimties.

 

Vienas iš šių elementų, gadolinis (Gd), buvo pavadintas Johano Gadolino vardu. Pati rūda Gadolino garbei buvo pervadinta iš ytterbite į gadolinite.

Kasykla, kuri iš pradžių buvo lauko špato kasykla, seniai uždaryta, ir dabar apaugusi medžiais ir piktžolėmis. Šalia kasyklos ant uolos stovi nedidelė atminimo lenta, įamžinanti čia padarytus atradimus. Kai kurios vietinės kaimo gatvės taip pat pavadintos čia aptiktų elementų vardais.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(43)
(0)
(43)

Komentarai ()