Mokslininkai gavo įrodymų, kaip COVID-19 paveikia smegenis: susirgus – ląstelių mirtis ir net encefalopatija  ()

Pasaulinę pandemiją sukėlusi COVID-19 ypač pavojinga pripažinta ne tik dėl mirtinos grėsmės, bet ir dėl galybės trumpalaikių bei ilgalaikių padarinių. Netruko paaiškėti, kad prie gana ilgai išliekančių mirtinos ligos simptomų tenka priskirti neurologinius pažeidimus, išryškėjančius per šešis mėnesius vienam iš trijų pacientų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi tikslus poveikio galvos smegenims mechanizmas dar visai neseniai buvo neaiškus, rašoma portale „IFLScience“. Tik pastaruoju metu žurnale „Nature Neuroscience“ pasirodė straipsnis, kurio autoriai tikina gavę įrodymų, jog infekcija pažeidžia galvos smegenų endotelio ląsteles ir nulemia jų mirtį, o vėliau – kraujagyslių bei hematoencefalinio barjero, skiriančio kraują nuo smegenų skysčio, pažeidimus. Tačiau mokslininkai neišskyrė, ar sergant lengva forma, pavyzdžiui, pasiskiepijus, rizika dėl smegenų ląstelių mirties yra mažesnė, todėl būtini platesni tyrimai.

Nors ir akivaizdu, kad šitoks poveikis gali būti pražūtingas, tyrimo rezultatus apibendrinę mokslininkai pasiūlė potencialių prevencinės terapijos būdų, tikėtina, padėsiančių gydant pacientus ateityje.

COVID-19 yra laikoma iš esmės kvėpavimo takų liga, pasireiškiančia kuo įvairiausiais simptomais. Vis dėlto kai kurie iš jų nėra kaip nors susiję su kvėpavimo nepakankamumu arba pneumonijos nulemtu uždegimu. Tenka kalbėti ir apie neurologinius simptomus, tokius kaip kvapų nejutimas, epilepsijos priepuoliai, insultai, sąmonės praradimai ir konfūzija, o kai kurių pacientų atveju išryškėja net apie encefalopatiją – galvos smegenų ligą – bylojančių požymių. Suprasti, kaip vyksta tokio tipo galvos smegenų pažeidimai užsikrėtus COVID-19 labai svarbu todėl, kad tik tada gali pavykti sužinoti, ar galima užkirsti jiems kelią, juos gydyti ir išgydyti, ir, jeigu taip, tai kaip tai padaryti.

Naujojo straipsnio autoriai teigia nustatę, kad COVID-19 persirgę pacientai, kuriems liga progresuoja iki ūmaus respiracinio sindromo, lieka su padidėjusiu kiekiu kraujagyslių skaidulų (kapiliarų liekanos), kurios tėra tušti pagrindinės membranos tūbelės pavidalo dariniai, liekantys, kai kapiliarai pažeidžiami ir suardomi.

 

Per tyrimą, kurį atliekant kaip modeliais buvo naudotasi gyvūnais (pelėmis), pavyko nustatyti, kad galvos smegenų endotelio ląstelių infekcija priveda prie masinio kraujagyslių sunykimo iki skaidulų, kadangi SARS-CoV-2 – COVID-19 sukeliančio patogeno – proteazė (Mpro) pažeidžia moduliatorių, vadinamą NEMO.

NEMO veikia branduolio veiksnį kapa B (NF-kB) – baltymų kompleksą, kontroliuojantį DNR transkripciją, citokino gamybą ir yra atsakantį už ląstelės išlikimą. Būtent dėl NEMO neutralizavimo SARS-CoV-2 pajėgia naikinti pelių galvos smegenų endotelio ląsteles ir skatinti kraujagyslių irimą. Kai NEMO neutralizuojamas, Mpro panaikina ir receptoriais sąveikaujančią baltymų kinazę Ripk3, atliekančią tarpinį vaidmenį ląstelės žūties procese.

Toks mechanizmas būdingas ir genetinei ligai, kurios pavadinimas – pigmento nelaikymas (dar vadinama Bloch-Sulzberger sindromu): smegenų pažeidimų ir neurologinių simptomų gali atsirasti dėl mutacijų, sutrikdančių tinkamą NEMO funkcionavimą.

 

Vardijant ligos simptomus, minimi tokie sutrikimai kaip encefalopatija, insultas ir priepuoliai, taigi, ligos profilis labai primena dėl COVID-19 atsirandančias neurologines komplikacijas. Pelių atveju NEMO funkcijos sutrikimas privedė prie fragmentiškos hipoksijos (deguonies trūkumas audiniuose) ir hematoencefalinio barjero pralaidumo, todėl galima manyti, kad panašius simptomus SARS-CoV-2 sukelia ir COVID-19 sergantiems žmonėms.

Kadangi pagrindinis vaidmuo tenka Mpro, mokslininkai pagrįstai spėja, kad Mpro inhibitoriai gali padėti užkirsti kelią neurologiniams COVID-19 padariniams. Svarstyta ir apie Ripk3 sunaikinimą ligai progresuojant: čia, esą, galėtų pasitarnauti RIPK1 inhibitoriai, jau tiriami atliekant klinikinius testus. Jei preparatai pasiteisins, mokslininkai mano sugebėsiantys pasiūlyti tiek SARS-CoV-2 užsikėtusiems, tiek pigmento nelaikymo ištiktiems pacientams padėsiančią terapiją, be to, palankūs tyrimų rezultatai pasufleruotų, kur link pasukti vykdant tolesnes analizes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()