Ar tikrai raudonplaukiai yra jautresni skausmui? Štai ką atskleidė tyrimai  ()

Raudona – rečiausiai pasaulyje pasitaikanti plaukų spalva, o ja džiaugtis gali mažiau nei 2 proc. Žemės gyventojų. Pasirodo, genai, dėl kurių žmonės gimsta raudonplaukiais, taip pat verčia juos skausmą jausti kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos paslaugų įstaigos „UCI Health“ skausmo valdymo specialistė dr. Shalini Shah sako, kad raudonplaukius procedūrų metu yra sunkiau nujautrinti, be to, jie visai kitaip toleruoja skausmą.

Jos teigimu, literatūroje apie anesteziją rašoma, jog raudonplaukiams reikia didesnės dozės nuskausminamųjų. Be to, anot jos, yra įrodymų, kad raudonplaukiai labiau toleruoja vietinę nejautrą bei yra jautresni opioidams.

Daugiau anestetiko, mažiau analgetiko

Štai ką tyrimai atskleidė apie raudonplaukius ir skausmą:

1. Jiems reikia 20 procentų daugiau anestetikų tam, kad būtų nujautrinti;

2. Anot Amerikos odontologų asociacijos, jiems taip pat reikia daugiau vietinės nejautros anestetikų, tokių kaip lidokainas ar novokainas, dėl ko raudonplaukiai labiau bijo odontologų;

3. Jiems reikia mažesnių nuskausminančių analgetikų, tokių kaip opioidai, dozių;

4. Jie jautriau reaguoja į karštį ir šaltį;

5. Jie jautresni elektros šokui, adatų dūriams bei įgėlimams.

Raudonplaukių genas

Kad vaikas turėtų raudonus plaukus, abu tėvai turi perduoti recesyvinį genetinį požymį. Jie paveldi melanokortino 1 receptoriaus (MC1R), esančio 16 chromosomoje, mutacijas. MC1R yra atsakingas už odos pigmento melanino gamybą, kurio dėl mutacijos raudonplaukiai negali gaminti.

Tas pats genas atsakingas ne tik už plaukų ir odos spalvą, bet ir už vidurinių smegenų funkciją, lemiančią reakciją į skausmą. Tačiau kodėl raudonplaukiai vienokį skausmą toleruoja geriau, o kitokį – prasčiau?

Skausmas ir nervų sistema

Gali būti, kad raudonplaukių smegenys skausmą apdoroja skirtingai nei kitų žmonių smegenys. S.Shah sako, kad svarbu tai, jog du skausmo malšinimo tipai – anestezija, dėl kurios žmonės nereaguoja į jokį stimulą, bei analgezija, kuri kontroliuoja skausmą, tačiau nemalšina kitų pojūčių – yra valdomi skirtingų nervinės sistemos dalių. Pasak jos, ateities tyrimai galėtų tiksliau atsakyti į šį klausimą.

Jautrumas nudegimams saulėje ir melanomai

 

Kadangi MC1R veikia organizmą sistemiškai, mutacijos taip pat sukelia kitus pakitimus raudonplaukių organizmuose. Nors raudonplaukiai greičiau nudega saulėje, tačiau būtent dėl šio jautrumo ultravioletiniams spinduliams jų organizmas gamina daugiau vitamino D, kuris būtinas kaulų vystymuisi ir gerai sveikatai. Kadangi jų organizmai negamina melanino, kuris gali padėti apsaugoti odą nuo pavojingų ultravioletinių spindulių, tai reiškia, kad raudonplaukiai turi didesnę riziką susirgti melanoma.

Raudonplaukiai taip pat turi mažiau plaukų – apie 90 000, kai blondinai jų turi apie 110 000, o brunetai – 140 000. Tiesa, patys plaukai yra storesni, dėl ko raudonplaukiams lengviau darytis šukuosenas. Be to, raudonplaukiai nežyla. Plaukų spalva su metais tiesiog blunka, kol galiausiai pabąla.

Skausmo prevencija

Prieš operacijas bendraudama su raudonplaukiais, S.Shah dažniausiai jiems praneša, kad raudonplaukiai unikaliai reaguoja į skausmą. Jeigu pacientas yra natūralus raudonplaukis, ji atidžiai stebi paciento reakciją, kai jam taikoma anestezija – kad įsitikintų, jog jis tinkamai nuskausmitas.

 

S.Shah sako, kad raudonplaukių reakcija į skausmą, deja, kitų specialybių medikams nėra žinoma. Dėl šios priežasties ji rekomenduoja raudonplaukiams būti aktyviems, kai jiems atliekama procedūra, kurios metu naudojami vaistai nuo skausmo.

Daktarės teigimu, raudonplaukiai visuomet turėtų pasakyti savo chirurgui, anesteziologui ir dantistui, kad jiems reikia daugiau nuskausminamųjų ar vietinių nuskausminamųjų – taip pat, kad jie gali būti jautresni opioidams.

O kai kalbama apie receptinius vaistus nuo skausmo, ji pataria pacientams išsamiai pasikalbėti apie tai su vaistus išrašančiu gydytoju. S.Shah sako, kad raudonplaukiai turi žinoti, jog jie yra jautresni opioidams, todėl jie turėtų vengti papildomų dozių, nepasitarę apie tai su savo gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: