Kodėl žmogaus užpakalis yra plaukuotas? (Video)  ()

Žmonės skuta, rauna, kerpa ir formuoja savo kūno plaukus. Nors lyginant su kitais primatais žmonės nėra labai plaukuoti, mums dažnai sunku susidraugauti su savo kūno plaukais. Pavyzdžiui, kam reikalingi užpakalio plaukai? Kokią funkciją jie gali atlikti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar žinojote, kad įvairūs grožio salonai siūlo užpakalio plaukų šalinimo procedūras? Kai kuriems žmonėms tai - patogumo, kitims - estetikos klausimas. Bet jei užpakalis yra plaukuotas, tai gal ne be reikalo?

Mokslinių tyrimų šioje srityje beveik nėra. Tai nestebina, nes kokias problemas gali išspręsti žinodamas užpakalio plaukų funkciją? Tačiau egzistuoja kelios galimos priežastys.

Žmogaus kūnas yra plaukuotas plyšiuose - vietose, kuriose daug odos kontakto su oda. Pavyzdžiui, pažastyse ir kirkšnyse. Plaukai ten sumažina odos nusitrynimo riziką ir padeda prakaitui pasišalinti - gali būti, kad užpakalio plaukai atlieka tą pačią funkciją. Jie sumažinti trintį ir padeda išvengti skausmingo drėgnos kontakto su drėgna oda. Kartais manoma, kad pažastų plaukai padeda paskleisti kvapą - galbūt užpakalio plaukai kadaise atliko panašią funkciją? Mūsų protėviai galėjo naudoti tą kvapą kaip komunikacijos būdą.

Galiausiai, gali būti, kad žmogus tiesiog neturėjo galimybės prarasti savo užpakalio plaukus. Tarp sėdmenų pasislėpę plaukai niekada niekam netrukdė ir evoliucijos eigoje tiesiog buvo pamiršti. Niekas nesirinko poros pagal užpakalio plaukuotumą. Kita vertus, kūno plaukuotumas žmonių atveju buvo ir lytinės brandos požymis.

 

Nei viena iš šių versijų nebuvo patvirtinta ar paneigta tyrimais. Ir kas žino - gal grožio standartai kada nors taip paveiks žmonių evoliuciją, kad plaukų tarp pusrutulių su laiku nebeliks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()