Gamtos stebuklai: aštuonkojų jaunikliai sugeba užsiauginti šimtus laikinų organų - kaip tai įmanoma ir kam to reikia?  ()

Žmonių vidaus organai auga ir keičiasi visą gyvenimą, tačiau retai kada jie išnyksta be pėdsakų. Aštuonkojų mažyliams tai negalioja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išsiskleidžiantys organai

Prieš gimdami embrioniniai aštuonkojai išaugina šimtus laikinų mikroskopinių struktūrų, vadinamų Köllikerio organais (KO). Šie mažyčiai organai dengia kiekvieną aštuonkojo kūno paviršių, kartais pasislėpdami mažose odos kišenėlėse, o kartais išsikišdami kaip maži sulankstyti skėčiai.

„Iš dalies išsiskleidęs KO atrodo kaip šluota“, – elektroniniu paštu „Live Science“ sakė Ispanijos nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos (CSIC) Marių mokslo instituto (Institut de Ciències del Mar) tyrėjas Rogeris Villanueva.

Biologai apie šiuos mikroskopinius žydinčius organus žinojo jau kelis dešimtmečius, tačiau niekas negalėjo tiksliai pasakyti, kam jie skirti ir kodėl embrioniniai aštuonkojai visiškai netenka jų dar gerokai iki suaugimo. Dabar naujausi R.Villanuevos ir jo kolegų tyrimai padeda atskleisti paslaptingus išnykstančius organus, rašoma „Live Science“.

 

2021 m. gegužės mėn. žurnalo „Frontiers in Marine Science“ numeryje paskelbtame tyrime mokslininkai ištyrė 17 embrioninių aštuonkojų rūšių, naudodami šviesos lakštų mikroskopijos metodą, t. y. metodą, kai mėginys panardinamas į skystį, kad jis taptų skaidrus, o tada pro jį šviečia šviesa, kad išryškėtų sunkiai matomos struktūros.

Iš 17 tirtų rūšių 15 rūšių turėjo KO; dvi, kurios jo neturėjo, buvo holobentiniai aštuonkojai, t. y. jie gimsta palyginti dideli ir visą gyvenimą praleidžia vandenyno gelmėse. Beveik visos 15 rūšių, kurios turėjo KO, gimsta planktoninės, t. y. jaunikliai gimsta labai maži ir plaukia aukščiau vandens, kol jų kūnai auga ir formuojasi iki suaugusiųjų.

Komanda išsiaiškino, kad KO tolygiai pasiskirsto po jaunų aštuonkojų kūnus ir paprastai būna vienodo dydžio, nepriklausomai nuo embriono. Jie taip pat nustatė, kad kai visos aštuonkojo KO visiškai išsiskleidžia, gyvūno paviršiaus plotas padidėja net dviem trečdaliais.

Galimos kelios paskirtys

 

Tyrėjai teigia, kad šie atradimai gali padėti išsiaiškinti paslaptingą KO paskirtį.

„[Mes] manome, kad šie organai gali būti naudojami jaunų aštuonkojų, kad padidintų jų paviršiaus ir tūrio santykį“, – pareiškime sakė R.Villanueva, kuris yra pagrindinis tyrimo autorius.

Gebėdami gerokai padidinti arba sumažinti savo paviršiaus plotą, jauni aštuonkojai gali būti geriau pasirengę judėti vandenyno srovėmis arba joms atsispirti – tai ypač naudinga planktoniniams jaunikliams, kurie savo ankstyvąjį gyvenimą praleidžia priklausomai nuo srovių įgeidžių. Tyrėjai daro prielaidą, kad jų KO išskleidimas arba įtraukimas gali padėti išsiritusiems jaunikliams taupyti energiją.

 

Tačiau yra ir kita, klastingesnė galimybė. Tyrėjai atkreipia dėmesį į 1974 m. žurnale „Akvakultūra“ atliktą tyrimą, kuris parodė, kad KO, kaip ir kristalai, gali laužti šviesą keliomis kryptimis. Šis gebėjimas laužti šviesą gali padėti išskleisti išsiritusių jauniklių kontūrus vandenyje, todėl plėšrūnams būtų sunkiau juos sugauti, teigia tyrėjai. Jei KO atlieka maskuojamąjį vaidmenį, tai galėtų paaiškinti, kodėl daugelis aštuonkojų, gyvenančių prie gilaus, tamsaus vandenyno dugno, apskritai neaugina KO – gelmėse maskuotis nereikia.

Vis dėlto, mokslininkai teigia, kad tikroji neįprastų, nykstančių organų paskirtis tebėra paslaptis. Būsimi išsiritusių aštuonkojų stebėjimai laukinėje gamtoje galėtų padėti biologams priartėti prie paaiškinimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()