JAV ketina per metus iš atmosferos ištraukti milijardus tonų anglies  (35)

Pasaulis stengiasi sumažinti anglies dvideginio emisijas, bet to gali nepakakti, kad išvengtume klimato katastrofos. Mokslininkai ragina valyti orą nuo anglies pertekliaus, tačiau kol kas tai yra labai brangu. Bet JAV Energijos departamentas ketina tai pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologijų, kurios leidžia rinkti anglį iš atmosferos, jau yra ir jis net nėra labai jaunos. Problema ta, kad anglies surinkimas yra beprotiškai brangus - toks brangus, kad statoma CO2 surinkimo įranga įprastai yra labai maža, išdėstyta pavieniuose plotuose. Tačiau JAV Energijos departamentas (DOE) ketina pasitelkti seną-gerą kaštų mažinimo būdą.

Gamyklos gali pasiūlyti labai pigią produkciją todėl, kad jos pagamina labai daug. Ekonomika slypi didesniuose gamybos mastuose, todėl DOE ketina kurti didžiulias CO2 surinkimo gamyklas. Jų tikslas - sumažinti anglies dioksido sugėrimo kaštus iki mažiau nei 100 dolerių už toną. Tam prireiks sugerti milijardus tonų anglies per metus.

Didžiausia anglies surinkimo gamykla šiuo metu stovi Islandijoje. „Orca“ vadinama sistema per metus surinks apie 4000 tonų anglies. Tuo tarpu Škotijoje statoma gamykla kada nors galės per metus surinkti ir milijoną tonų anglies iš atmosferos. Skirtumas tas, kad JAV nori ne tik žymiai didesnės gamyklos, bet ir tokios, kuri veiktų ekonomiškai efektyviai.

 

Beje, nors planai nėra detalizuoti, iš atmosferos surinkta anglis gali būti naudinga. Iš jos, pavyzdžiui, galima gaminti degalus ir kitus pramoninius angliavandenilius. Tiesa, mokslininkai teigia, kad anglį galima ir laidoti - jei ji nėra atmosferoje, ji iš esmės nekenkia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(43)
(5)
(38)

Komentarai (35)