COVID-19 lizdą aptikę JAV mokslininkai skelbia niūrią prognozę: sparčiai plintanti zoonozė gali pulti dar ilgai  ()

Mokslininkai, ištyrę baltauodegių Šiaurės Amerikos elnių pavyzdžius, surinktus Ajovos valstijoje (JAV) nuo 2020 metų gruodžio iki 2021 sausio, aptiko, jog daugiau nei 80 proc. iš jų buvo SARS-CoV-2 nešiotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios išvados kelia didelį susirūpinimą dėl naujų koronaviruso atmainų, kurios gali paveikti tiek laukinės gamtos atstovus, tiek ir žmones, praneša scitechdaily.com

„Tai yra pirmas tiesioginis SARS-CoV-2 viruso įrodymas, paimtas iš laukinės faunos atstovų. Mūsų radiniai turi reiškmingų pasekmių tiriant viruso plitimo ilgalaikiškumą ir ekologiją, t. y. viruso perdavimą kitiems laisvėje ar nelaisvėje gyvenantiems gyvūnams bei galimą perdavimą žmonėms“, – teigė biomedicinos mokslų ir veterinarijos profesorius Surhesh Kuchipudi iš Pensilvanijos valstijos universiteto gyvūnų diagnostikos laboratorijos.

Pensilvanijos universiteto mikrobiologijos ir infekcinių ligų profesorius Vivek Kapur teigė, kad kol kas nėra įrodymų, kad SARS-CoV-2 gali būti perduodas kaip zoonozė – t.y. iš elnių žmonėms. Tačiau tuo pačiu perspėjo, kad gyvenantys netoli mokslininkų ištirtų vietovių Ajovoje, arba medžiojantys šiuos gyvūnus, turėtų įvertinti rizikas – pasiskiepytų nuo COVID-19 ar artimo santykio su sumedžiotu žvėrimi metu naudotų tinkamas asmeninės apsaugos priemones.

Ankstesnio tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad 40 proc. baltauodegių elnių turėjo koronaviruso antikūnių. Tačiau, kaip pažymi S. Kuchipudi ir jo kolegos, tie antikūniai tik indikavo netiesioginį SARS-CoV-2 poveikį ir neįrodė buvusios SARS-CoV-2 sukeltos infekcijos ar gebėjimo perduoti virusą kitiems.

Tuo tarpu naujausiame tyrime, publikuotame lapkričio 1 dieną mokslinių darbų serveryje bioRxiv, mokslininkų komanda ištyrė beveik 300 pavyzdžių, surinktų Ajovos valtsijoje tuo metu, kai COVID-19 ligos protrūkis 2020 metais tarp žmonių buvo pasiekęs paplitimo piką.

 

Mokslininkai tyrimams ėmė pavyzdžius iš elnių galvos ir kaklo srities limfmazgių. Tyrimas atliktas realaus laiko atvirkštinės transkripcijos - polimerazės grandininės reakcijos metodu (RT-PCR), kuris leidžia gauti tiesioginius koronaviruso infekcijos įrodymus.

„Mes aptikome net 80 proc. teigiamų COVID-19 atvejų iš ištirtų elnių pavyzdžių, o tai yra net 50 kartų daugiau, negu didžiausio piko metu žmonių tarpe tuo pačiu metu. Elnių užsikrėtimų SARS-CoV-2 atvejų kiekis išaugo nuo 2020 balandžio iki tų pačių metų gruodžio, sulig praėjusių metų medžioklės sezono piku“, – teigė S. Kuchipudi.

Tyrėjų komanda taip pat ištyrė koronaviruso infekuotų elnių genomų pavyzdžius ir identifikavo 12 SARS-CoV-2 atmainų, iš kurių 75 proc. sudarė „B.1.2“ ir „B.1.311“ atmainos.

„Viruso atmainos, kurias aptikome, buvo tos pačios, kurios cirkuliavo tarp žmonių tuo pačiu metu. Fakas, jog radome keletą skirtingų cirkuliuojančių SARS-CoV-2 atmainų liudija, kad skirtingose geografinėse valstijos zonose besiganančių elnių bandose virusas paplito nuo skirtingų žmonių grupių ir vėliau paplito elnių bandose“, – teigė S. Kachipudi.

 

Aptiktas cirkuliuojantis virusas didina tikimybę, kad nuo elnių gali būti perduodas žmonėms, ypač gyvenantiems atokesnėse užmiesčio teritorijose, kuriose aptinkamos didesnės elnių populiacijos.

S. Kachipudi pridūrė, kad tyrimas parodo kritinį poreikį nedelsiant diegti monitoringo programas SARS-CoV-2 plitimo tarp elnių ir kitų laukinių gyvūnų stebėsenai siekiant sumažinti viruso plitimą ir jo perdavimą žmonėms.

Išankstinėse tyrimo išvadose, kurios dar turės būti patvirtintos, teigiama kad galutinis iš viso užsikrėtusių SARS-CoV-2 virusu elnių skaičius siekia maždaug 33 proc. Mokslininkai teigia, kad baltauodegių elnių populiacija gali būti puiki terpė SARS-CoV-2 veistis ir plisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: