Astrofizikas: mokslininkai neturėtų ieškoti nežemiškų civilizacijų - reikia keisti strategiją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-11-11 22:16
Kad tai nėra taip paprasta. Technologijų naudojimosi padarinių pvz radio signalų, yra nesunku ieškoti. Biopožymius daug sunkiau pastebėti, be to kartais jie sumaišomi su rečiau stebimais gamtiniais reiškiniais, kaip buvo veneroje su fosfenu. Be to paėmus galaktikos dydį, gana kvaila numesti tokį projektą, po keliasdešimties metų. Mes patys kaip civilizacija esame pastebimi gal tik virš 100 sviesmečių spinduliu, kad tėra 1/1000 galaktikos skersmens.
gytis13 2021-11-11 23:21
Abejoju ar tokie jau didžiuliai resursai skiriami tai paieškai, juk radioteleskopai gali būti naudojami ir kitokiems tikslams. Galų gale mes ieškome to ko patys nesiunčiame, juk specialūs signalai skirti kitoms civilizacijoms į kosmosą nesiunčiami, tad ir ateiviai gali būti kad elgiasi taip pat ir tyliai sėdi savo planetoje. O tas neprotingas formas rasti gali būti sudėtinga, pvz, pastebėti kitoje planetoje besiganančią karvę....
technologas 2021-11-12 00:15
O gal yra kažkokia civilizacija, kuri kovoja su potencialiais konkurentais? Kurie kažkaip apie ją sužinojo - tyli. O pas keistuolius, kurie tikisi kažko "gero" atskrenda robotai ir išaiškina padėtį, baigiasi kaip indėnams Amerikoje. Jie, tie kiti, nebūtinai geri, norintys padėti. Gal jie nenori varžovų. Iš tikro skamba kaip keista sąmokslo teorija, bet o kas jei tai realybė? Mes, žmonės, gi irgi nenorime, pvz., konkurentų vilkų, kurie linkę išpjauti avis. Atranda kažkokia civilizacija radiją, apsiskelbia, po kažkiek šimtų metų išgirsta "sargybiniai", prisistato ir įveda tvarką. Kitas variantas - vieni visatoje, arba civilizacijų itin reta, po vieną dvi galaktikoje. Dar beje klausimas kada jos egzistavo/egzistuoja laiko atžvilgiu, galbūt fundamentaliai pasmerktos žlugti per kelis tūkstantmečius, išnaudoję resursus.
conjurer 2021-11-12 01:04
Mes dar tikrai nesame tie kurie išpjaus avis, nes už savo sistemos nesugebame nuskristi. Ką jau čia už savo sistemos, nėra žmogaus kuris buvo toliau nei mėnulis. Bet jei yra kokia civilizacija pajėgi tarpžvaigždiniams skrydžiams (didelis greitis, arba ilgas gyvenimas tarpžvaigždinėje erdvėje), jie gali į mus žiūrėti mes žiūrime į skruzdėlių civilizaciją. Sakyčiau nežinojimas yra blogiausia. Mes jau pranešėm visoms potencialioms civilizacijoms, apie savo egzistavimą. Net jei radio bangos, nėra suprantamos po nukeliautų atstumų, jos aptinkamos. Ir jei kažkas labai geru teleskopų masyvu stebi žemė, turbūt pastebėjo, kad ji trumpam pamirga, kas apsisukimą aplink žvaigždę. O iš spektrografijos matytūsi deguonis, ir gal net būtų pastebėtas teraformavimas, kurį vykdom paskutinį šimtmetį. Taigi manau nežinojimas yra blogiausia situacija kurioje galime būti. Ir mes ieškome tiek gyvybės, tik civilizacijų požymių, nereikia atsisakyti vieno iš paieškos tikslų. Ypač kai modernios civilizacijos gali turėt kitokios biopožymius. Paimkim tarkim žmogų iš 500 atgal. Ieškodamas žemės ūkio jis tikėtūsi rasti kelių šimtų žmonių kaimelį, kur visa liaudis užsiima įvairiausiais darbeliais, o ne kelis traktorių garažus, ir tris žmones, kurie nemoka su dalgiu elgtis. Asmeniškai mane domina FRB. Net jei jie nėra informacijos perdavimas, kuriant technologijas, kurios padėtų juos geriau analizuoti gal rastume daugiau ko. Beje net visiškai atsitiktinė informacija gali būti užkoduota žinutė, ir mes tai mokame daryt. Paprasčiausias metodas - "one time pad", generuoja nenulaužiamą ir visiškai atsitiktinę duomenų seką, kurią bet kas gali atsikoduoti su tokiu pačiu "one time pad".
Monochamus 2021-11-12 12:00
Nors, iš principo kaip ir pritariu: taip pat skeptiškai vertinu šansus rasti protingą gyvybę, bet, nemanau, kad tam skiriami labai jau dideli resursai. Kiek gi ten jau tų resursų skiriame tai protingos gyvybės paieškai? SETI programa? Nors ir neranda, bet nemanau, kad tokia jau bevertė – tyrinėja įvairius signalus, įnešą indėlį į mokslą ir aplinkos supratimą. Dėl to lyginimo su kolonijom ir kaip čia neva tai ateis ir mus užpuls ateviai nelabai man čia neša logika. Ko jiems čia mus dabar kolonizuoti? Ar trūksta resursų negyvenamose planetose ir asteroiduose? Jei neužteko resursų savo aplinkinės žvaigždės sistemoje (tarkim, statė Daisono sferą) ir atsibeldė į Saulės sistemą, tai kodėl dabar Žemė turėtų būti prioritetas, o ne asteroidai, Marsas? Projektuojame savo istoriją ant visiškai kitos plotmės, kuri labai mažai ką turi bendro.
Dannas3 2021-11-12 12:41
patikslinsiu matematiką, nors aš nesu pats gabiausias šioje srityje. Galaktika yra 100000 šviesmečių skersmens, mūsų "radijo" skersmuo, tarkim 200 šv. nors ko gero kiek didesnis. Tai gaunam 1/500. Bet ko gero reiktų skaičiuoti pagal tūrį, nes galaktika yra 3D. Googlej randu, kad mūsų galaktikos tūris apie 8 trl kubinių šviesmešių. Iš to išskaičiuoju, kad mūsų paskleisto radio signalo sferos tūris yra maždaug 2mlj kartų mažesnis už galaktikos tūrį. Taigi praktiškai mūsų teknopėdsakas yra niekinis.
bahuriux 2021-11-12 13:12
> 25000 < Saulės sistema su Žeme > galaktikos kraštas mūsų pusėj. Taigi po 50000+25000 -100 šm = ~74900 metų nebeliks galaktikoj tokios vietos kur nebūtu teoriškai galima užfiksuoti žmonių išsiūstų radio signalų. Po ~24900 metų 1/4 galaktikos ploto tuo pačiu ir tūrio bus padengta mūsų radio signalu. Sakyčiau vidutiniškai mes turim kelta šimtų metų, ar geriausiu atveju keleta tūkstančių metų patobulėti taip, kad ne jie mums, o mes jiems būtume potenciali grėsmė, nebūtina rodyti argesijos, bet turėti kozirių. Jei kažkokia civilizacija jau yra paleidusi robotus žvalgus išskleistus per visą galaktiką, tai tada mūsu šancai mažėja. Maždaug čia ir yra didysis filtras, kodėl mes nematom civilizacijų kosmose, tieisog gal yra viena kuri naikina potencialius konkurentus. Įsivaizduokit jei jie gali judėti ir komunikuoti greičiau už šviesą, ir net keliauti laiku. Dar pasimodifikave taip, kad gali išgyventi vakuume ir radiacijoj, arba tokie robotai. Atskris jei matys reikalą, susprogdins Saulę, arba atgabens/sukurs vietoj kelias BH susiurbs visą saulės sistemą su viskuo, nu jei netokie pažengę užteks asteroidų bombardavimų, kad būtu garantuotai ir kad nereiktu terliotis su tokiais pakriavimais, kaip per filmus rodo pvz nepriklausomybės diena. Dar norisi "verkti" dėl tokiu smulkmenų kaip corona, ar klimato kaita?
Dannas3 2021-11-12 15:40
Na man didesnis filtras, kad jų tiesiog nėra. Kažkaip labiau krypstu prie tokios nuomonės, kad civilizacijos gali būt retas reiškinys. Jei sakysim, kad viena per galaktiką,visvien turėtume milijardus civilizacijų regimoj visatoj. Manau, laisvai gali būt, kokia 1 civilizacija per 100 galaktikų. Aišku čia tik pasvaičiojimai. Bet man įtikinamiau skamba, nei kad daugybę civilizacijų vienoj galaktikoj. Okamas sako, jei nematai, tai ko gero ir nėra. Baxuriux yra daugybė, mažiau energijos reikalaujančių, naikinimo būdų nei BH sukūrumas, tas pats Mirties žvaigždės pavyzdys iš star wars. Kad sukurti Bh reikia visa saules energiją koncentruoti i viena tašką ir tai prireiktų kelių šimtmečių, jei gerai atsimenu apie Kugelblitz Bh.
Micėacė 2021-11-12 18:25
Man visad buvo įdomu ir niekur neradau atsakymo į tokį štai klausimą: o kokiu atstumu mūsų buitiniai radijo signalai dar išskiriami iš foninio kosmoso triukšmo? Ar Vojedžerio imtuvai gali pagauti ką nors kitą, išskyrus specialiai jam galinga antena pasiųstus signalus tiksliai jo buvimo vieton?
conjurer 2021-11-12 18:59
Priklauso nuo daug ko. Per vakuumą keliaujančios radiobangos nėra labai malšinamos, tačiau kuo toliau priimanti antena, tuo sunkiau pagauti kažką prasmingo. Su tolimais zondais bendraujama ganėtinai siauru spinduliu, nes jų antenos nėra didelės. Žmonės jau moka naudoti kelias radiobangų antenas, kurios yra toli viena nuo kitos, ir sujungti jų duomenis, kad gautų prasmingą signalą. Jei yra kokia civilizaciją, kuri turi daug tokių radio antenų, tarp skirtingų žvaigždžių, jie gal net būtų pajėgūs kokybiškai perimti mūsų ištransliuotas radijos ir televizijo stotis. Mes taip pat galime pasiekti neblogų rezultatų išdėstę daug palydovų transneptūninėje orbitoje, bet pakolkas JWST yra kompromisas tarp rezultatų ir svorio kurį galime kelti. Radio bangų gaudymui apsiribojam žemės matmenimis, arba 300-400 metrų radioteleskopais.
gytis13 2021-11-12 20:22
Kiek teko skaityti straipsnių apie signalų iš kitų planetų priėmimą, nei viename straipsnyje tokia problema, ar techniškai gali būti priimtas buitinis televizijos ar radijo signalas iš kitos planetos nenagrinėta. Aš kažkodėl netikiu kad sakysim už 100 šviesmečių bus priimta mūsų televizija. Kuri tarp kitko dar transliuojama taip kad signalas būtų stipresnis prie žemės paviršiaus. Va specialus kryptinis signalas tai kas kita.
qriuqriu 2021-11-12 21:16
hmm, kazkaip keistai cia, apie laika isvis negalvoja, ar muse ar dramblys...kodel mano kad laiko suvokimas sutampa su zmoniu?