Kaip Amerikos japonų pulkas Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo „prarastą batalioną“: tapo daugiausiai apdovanojimų pelniusiu pulku JAV karinėje istorijoje (Foto, Video)  ()

442-ojo pulko Nisėjaus kariai dėl savo dydžio ir tarnybos trukmės tapo daugiausiai apdovanojimų pelniusiu pulku JAV karinėje istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrojo pasaulinio karo „Prarasto bataliono“ mūšis buvo įvertintas kaip vienas aršiausių ir didvyriškiausių antžeminių mūšių Amerikos karinėje istorijoje.

1944 m. spalį, kai sąjungininkų pajėgos kovojo siekdamos išvaryti nacius iš Prancūzijos, Amerikos japonų (nisėjų*) karių dalinys buvo dislokuotas į iš pažiūros neįmanomą misiją. Pasiųstiems į atšiaurią Vogėzų kalnų vietovę šiaurės rytų Prancūzijoje – regioną, kuris kariniu požiūriu nebuvo paliestas nuo Romos imperijos laikų – buvo įsakyta ištraukti giliai miške įstrigusį Teksaso nacionalinės gvardijos padalinį, apsuptą 6000 nacių karių.

Amerikos japonai, žinomi kaip nisėjai, tarnavo 442-ojo pulko kovinėje komandoje. Tai buvo atskirtas dalinys, kuriam vadovavo baltieji karininkai.

Nisėjai susidūrė su intensyviu rasizmu ir diskriminacija, ypač po to, kai Japonija užpuolė Perl Harborą. Daugelį nisėjų kartu su jų šeimomis įkalino stovyklose.

Prancūzų kampanijos metu į 442-ąjį pulką įėjo 100-asis pėstininkų batalionas (daugiausia Nisėjaus dalinys iš Havajų, kuris turėjo savo istoriją prieš susijungdamas su 442-uoju pulku), 2-asis ir 3-asis batalionai, 522-asis lauko artilerijos batalionas ir 232-oji inžinierių kuopa. Visa tai suvaidino lemiamą vaidmenį.

 

Nisėjai vyrai žinojo, kad daugelis negrįš iš gelbėjimo misijos. Ankstesni bandymai buvo nesėkmingi ir patirta didelių nuostolių. Įstrigusiems teksasiečiams itin trūko šaudmenų ir maisto. Tačiau nisėjai įnirtingai kovėsi artimoje kovoje, bjauriu oru ėjo miškingais purvynais ir minomis nukrautais keliais.

Pasibaigus misijai, 442-asis pulkas puikiai įvykdė savo pasirinktą šūkį „Go For Broke“ ir tapo labiausiai apdovanotu pulku JAV karinėje istorijoje dėl savo dydžio ir tarnybos trukmės.

Išlaisvinantys Prancūzijos miestus: Bruyères ir Biffontaine

Kai 1944 m. spalio 8 d. 442-asis pulkas atvyko į Prancūziją, jis buvo prijungtas prie 36-osios pėstininkų divizijos, kurioje taip pat buvo teksasiečiai. Vadovaujant generolui majorui Johnui Dahlquistui, jie agresyviai kovojo, kad išlaisvintų Prancūzijos miestus ir stumtų nacius atgal per Vokietijos sieną. Tačiau ir naciai, ir kalnai buvo grėsmingi.

Kai regioną užklupo stingdantis lietus, nisėjai atvyko vis dar su vasarinėmis uniformomis. Dauguma atvyko motoriniu transportu, bet kai kurie važiavo arklių mėšlu dvokiančiais geležinkelio vagonais.

Pirmoji nisėjų Vogėzų misija buvo išlaisvinti du mažus miestelius: Bruyèresą, į kurį patekti reikėjo įveikiant keturias aplinkines kalvas, ir Biffontaine.

 

Kampanija prasidėjo spalio 15 d., apgailėtinomis sąlygomis. Rūkas ir tanki augmenija apribojo nisėjų matomumą iki keleto metrų.

Šaltas lietus permerkė jų uniformas, kojines ir batus. Naciai savo artilerijos sviedinius nukreipė į medžių viršūnes, todėl jiems sprogus ant Nisėjaus kareivių pažiro skeveldros ir medžio gabalai.

Iki pirmosios dienos pabaigos 442-asis pulkas buvo pažengęs tik pusę kilometro. Po trijų dienų intensyvių kovų, siekiant įveikti keturias kalvas, nisėjai įžengė į Bruyères ir įsitraukė į nuožmią kovą. Iki spalio 18 d. nakties jie išlaisvino miestą.

Tačiau tai kainavo labai brangiai: „Kelyje buvo tiek daug žuvusių žmonių, jog jie turėjo atsigabenti buldozerį, kad nustumtų juos nuo kelio“, – sakė 442-ojo pulko veteranas Jamesas Matsumoto interviu „Go For Broke“ nacionaliniam švietimo centrui. – Ten praradome daug vyrų.“

442-ojo pulko kariai manė, kad netoliese esantis nedidelis Biffontaine kaimas neturi taktinės vertės. Bet generolas Dahlquistas įsakė jiems atvykti. Įžengus į miestą juos pasitiko priešo ugnis ir kurį laiką nisėjai buvo atkirsti nuo tiekimo ir pastiprinimo.

 

Išvargę po 8 dienas trukusių kovų, 442-ojo pulko kariai slėpėsi sugriautų pastatų rūsiuose, kai vokiečiai šaukė, kad jie pasiduotų, tačiau pulkas atsilaikė, kol atvyko pastiprinimas. Spalio 23 d. jiems pavyko išlaisvinti Biffontaine. Tačiau tuo metu jie prarado daug labiausiai patyrusių karininkų ir įdarbintų vyrų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()