Neišsigąskite, bet... jūsų katė seka jūsų judesius: štai ką atskleidė „neįmanomos teleportacijos“ eksperimentas  (1)

Jūsų katė guli jums ant kelių ir murkia iš gilaus, ramaus pasitenkinimo. Jūs atsikeliate, kad išeitumėte iš kambario. Apie ką dabar galvoja jūsų katė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujais tyrimais, tam tikru sąmonės lygmeniu jūsų katė mentališkai nustato jūsų erdvinę padėtį, remdamasi garsais aplinkoje, įskaitant jūsų balsą.

Tokios įžvalgos apie kitų buvimo vietą yra vadinamojo socialinio-erdvinio pažinimo forma, kai gyvūnai mintyse stebi kitų grupės narių numanomas vietas, net jei jie nėra matomi.

Tačiau nėra visiškai aišku, ar šis gebėjimas yra išvystytas kačių tarpe. Norėdami ištirti šį reiškinį, Japonijos mokslininkai atliko gana smagų eksperimentą.

Kioto universiteto mokslininkai patalpindavo atskirą katę kambaryje, su kuriuo gyvūnas buvo pažįstamas. Šiame kambaryje jie paliko belaidį „Bluetooth“ garsiakalbį, o kitas garsiakalbis buvo už kambario ribų.

Tada jie atliko keletą garso ir vietos testų derinių, kad patikrintų kačių socialinius ir erdvinius gebėjimus. Iškalbingiausias buvo katės šeimininko balso įrašas iš vieno garsiakalbio, kai po kelių sekundžių tas pats įrašas buvo paleistas iš kito garsiakalbio.

„Rezultatai parodė, kad katės nustebo, kai atrodė, kad jų šeimininkas buvo „teleportuotas“ į naują, netikėtą vietą“, – rašo tyrėjai, pažymėdami, kad gyvūnai nereaguodavo taip pat, kai per garsiakalbius skambėjo pažįstami kačių balsai ar elektroniniai garsai.

 

„Šie rezultatai atskleidžia, kad katės mintyse vaizduoja nematomą šeimininką ir nustato jo vietą pagal šeimininko balsą, bei įrodo kates turint socialinio ir erdvinio pažinimo gebėjimų.“

Pasak tyrėjų, iš bandymų neaišku, ar kates nustebino šeimininko buvimas netikėtoje vietoje, ar veikiau akivaizdus jų nebuvimas laukiamoje vietoje.

Būsimi „neįmanomos teleportacijos“ eksperimentai gali padėti tai išsiaiškinti.

„Mūsų išvados, kad katės mintyse pagal balsą nustato šeimininko buvimo vietą, atitinka bent jau matomą objekto pastovumo poslinkį. Tolesniems nematomo poslinkio tyrimams būtų naudinga naudoti klausos dirgiklius, kaip ir panašiems kitų rūšių tyrimams", – rašo mokslininkai.

 

„Mentališkai atstovauti išoriniam pasauliui ir lanksčiai manipuliuoti šiomis reprezentacijomis yra svarbi sudėtingo mąstymo savybė ir pagrindinis pažinimo aspektas.“

Kol kas žinome tik tiek, kad katės tikrai mus seka.

Išvados paskelbtos „PLOS One“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(2)
(36)

Komentarai (1)