JAV pareigūnai pasmerkė Rusiją dėl „pavojingo ir neatsakingo“ raketos bandymo: Rusija patvirtino sunaikinusi orbitoje palydovą  ()

Rusijos kariuomenė patvirtino, kad neveikiantis Sovietų Sąjungos laikų palydovas „Celina D“ antradienį buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje, bet patikino, kad jo nuolaužos nesukėlė grėsmės orbitinėms stotims bei kosminei veiklai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-17 JAV pareigūnai pasmerkė Rusiją dėl „pavojingo ir neatsakingo“ raketos bandymo: Rusija patvirtino sunaikinusi orbitoje palydovą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pareigūnai pirmadienį pasmerkė Rusiją dėl „pavojingo ir neatsakingo“ raketos bandymo, per kurį buvo susprogdintas vienas iš šalies palydovų bei susidarė nuolaužų debesis, privertęs Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) įgulą atlikti išvengiamąjį manevrą.

Pasak NASA, TKS įgula, kurią šiuo metu sudaro keturi amerikiečiai, vokietis ir du rusai, buvo pažadinta ir priversta slėptis grįžimui į Žemę skirtuose erdvėlaiviuose.

JAV pareigūnai teigė, kad jie nebuvo iš anksto informuoti apie priešpalydovinės raketos bandymą, per kurį susidarė daugiau kaip 1 500 orbitinių nuolaužų, kurias įmanoma susekti. Tai buvo tik ketvirtas kartas istorijoje, kai iš žemės buvo pataikyta į kosminį aparatą.

Šis žingsnis vėl sukėlė susirūpinimą dėl intensyvėjančių ginklavimosi varžybų kosmose, apimančių viską – nuo lazerinių ginklų iki palydovų, pajėgių išstumti kitus aparatus iš orbitos.

„Šių metų lapkričio 15 dieną Rusijos gynybos ministerija sėkmingai atliko bandymą, per kurį buvo pataikyta į neveikusį Rusijos kosmoso aparatą „Celina D“, skriejantį orbitoje nuo 1982 metų“, – antradienį pranešė Gynybos ministerija.

„JAV tikrai žino, kad bandymų metu ir pagal orbitinius parametrus susiformavę fragmentai nekėlė ir nekels grėsmės orbitinėms stotims, kosminiams laivams ar kosminei veiklai“, – pabrėžė ministerijos atstovai.

 

Pasak jų, fragmentai įtraukti į Rusijos kosmoso kontrolės katalogą ir bus sekami.

„Anksčiau panašius bandymus kosmose yra atlikusios JAV, Kinija ir Indija“, – atkreipė dėmesį rusų kariškiai.

JAV teiginiai buvo patvirtinti, nors kiek anksčiau juos paneigė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Pareikšti, kad Rusijos Federacija kelia pavojų taikiam kosmoso naudojimui, yra mažų mažiausiai veidmainystė“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje, pridurdamas, kad šie teiginiai nepagrįsti „jokiais faktais“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()