Ar tas pats laukia Putino? Kodėl caras Nikolajus II atsisakė sosto - dabartinė Rusijos situacija labai primena buvusią prieš 100 metų (Foto, Video)  (2)

Kas ir kodėl paskatino paskutinį Rusijos imperatorių palikti sostą ir kodėl šis atsisakymas reiškė Rusijos monarchijos pabaigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1917 m. kovo 2 d. (senasis stilius)/kovo 15 d. (naujasis stilius), Rusijos Vasario revoliucijos suirutėje, paskutinis Rusijos imperatorius Nikolajus II atsisakė Rusijos sosto savo brolio didžiojo kunigaikščio Michailo Aleksandrovičiaus naudai.

Kitą dieną didysis kunigaikštis atsisakė priimti imperatoriškąją valdžią. Šie įvykiai nutraukė Romanovų dinastijos valdžią ir perdavė šalies valdymą Laikinajai vyriausybei.

Kas buvo prieš sosto atsisakymą?

1916 m. pabaigoje padėtis Rusijos imperijai ir jos karališkajai valdžiai buvo baisi. Skurdas, dideli mokesčiai, o labiausiai – Pirmasis pasaulinis karas, kurį Rusija pralaiminėjo Vokietijai. 1917 m. vasario 23 d. Nikolajus II atvyko iš Carskoje Selo, kur buvo apsistojusi jo šeima, į savo karo būstinę Mogiliove (dabartinėje Baltarusijoje).

Tuo tarpu Rusijos imperijos sostinėje – Sankt Peterburge (1914-1924 m. vadintas Petrogradu) prasidėjo didžiulės masinės riaušės. Vasario 24 d. streikavo per 200 000 darbininkų, o patys vargingiausi piliečiai pradėjo plėšti parduotuves ir puldinėti policiją. Nikolajus II apie tai sužinojo vasario 25 d. ir įsakė policijai bei armijai nedelsiant sustabdyti riaušes, tačiau tai buvo neįmanoma.

 

Kol Nikolajus pasirašė įsakymą paleisti Valstybės Dūmą, Dūmos pirmininkas Michailas Rodzyanko rašė imperatoriui: „Sostinėje vyrauja anarchija. Valdžia paralyžiuota. Maisto ir kuro gabenimas yra visiškai netvarkingas. Bendras nepasitenkinimas auga. Gatvėse vyksta atsitiktinis šaudymas. Kariuomenės junginių dalys šaudo viena į kitą. Patikimas asmuo turėtų būti nedelsiant pavestas suformuoti naują vyriausybę. Mes neturime dvejoti. Dabar bet kokios dvejonės yra mirtinos“, bet Nikolajus II abejingai atmetė Rodzyanko perspėjimus: „Aš net neatsakysiu į šitą nesąmonę“, – sakė imperatorius.

Ką Nikolajus II veikė likus kelioms dienoms iki sosto atsisakymo?

Nikolajus II paleido Valstybės Dūmą, tikėdamasis, kad tai nuramins protestus, bet nesėkmingai. Vasario 27-ąją vis daugiau kariuomenės pulkų, dislokuotų Sankt Peterburge, pradėjo stoti į riaušininkų pusę. Maištaujantys kariai nužudė vadovaujančius karininkus. Riaušininkai išlaisvino nuteistuosius iš Sankt Peterburgo kalėjimų, sudegino Sankt Peterburgo teismo pastatą, žudė policininkus.

 

Iki to laiko daugelis Nikolajaus patarėjų ir padėjėjų, įskaitant jo brolį didįjį kunigaikštį Michailą Aleksandrovičių, prašė jo paskelbti bet kokį manifestą ar pareiškimą, kuris nuramintų situaciją. Imperatoriaus artimi žmonės manė, kad jei imperatorius asmeniškai pažadėtų suformuoti demokratinę vyriausybę, revoliucija sustos. Tačiau Nikolajus dvejojo, vietoj to nusprendė grįžti į Carskoje Selo pas savo šeimą.

Nikolajus II taip pat įsakė vienam iš savo generolų Nikolajui Ivanovui numalšinti riaušes Sankt Peterburge. Tačiau tuo metu geležinkelius kontroliavo revoliucionieriai, todėl generolas Ivanovas negalėjo surinkti jam skirtos ištikimos kariuomenės ir po kelių dienų grįžo į štabą.

Kas „sugalvojo“ sosto atsisakymą?

1917 m. vasario 28 d. Nikolajus II išvyko iš savo būstinės Mogiliove į Carskoje Selo. Keliaudamas jis gaudavo žinutes iš Sankt Peterburgo – sužinojo, kad ištikimi kariuomenės būriai nugalėti, Ministrų Taryba iširo, ir buvo įsteigta Petrogrado darbininkų ir kareivių deputatų taryba – revoliucinis valdymo organas. Paaiškėjo, kad carui pasiekus Carskoje Selo, jis gali patekti į revoliucionierių nelaisvę. Taigi galiausiai Nikolajaus traukinys turėjo pasukti atgal. Kovo 1-osios vakarą Nikolajus atvyko į Pskovą.

 

Ten imperatorius sužinojo, kad Maskvą taip pat užėmė revoliucionieriai, ir iš vyriausiojo štabo viršininko generolo Michailo Aleksejevo gavo telegramą. Pranešime buvo paprašyta, kad imperatorius paskelbtų manifestą, skirtą nuraminti revoliucionierius.

Kovo 1-osios vakarą Nikolajus II turėjo sunkų pokalbį su generolu Nikolajumi Ruzskiu, Rusijos armijos Šiaurės fronto vyriausiuoju vadu. Ruzskis primygtinai reikalavo, kad imperatorius suteiktų valdžią kokiai nors laikinajai vyriausybei, tačiau Nikolajus atsargiai prieštaravo, sakydamas, kad generolas nesupranta konstitucinio monarcho statuso.

Kol Nikolajus buvo neryžtingas, Michailas Rodzjanka, tapęs Valstybės Dūmos Laikinojo komiteto (laikinosios institucijos) vadovu, carui iš Sankt Peterburgo rašė: „Neapykanta Romanovų dinastijai pasiekė savo kraštutines ribas“. Rodzyanko manė, kad Nikolajui laikas atsisakyti sosto savo sūnaus naudai. „Perversmas gali būti savanoriškas ir visiems visiškai neskausmingas; nebus kraujo praliejimo, jokių nereikalingų aukų“, – telegrama generolą Ruzskį drąsiai patikino Rodzjanko. Jis nežinojo, kas nutiks.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(25)
(1)
(24)

Komentarai (2)