Brazilijoje rastos „labai reto ir keisto“ dinozauro liekanos: buvo išskirtinis plėšrūnas  ()

Ketvirtadienį tyrėjai pranešė apie atrastas „labai reto“ bedančio, dvikojo dinozauro rūšies, gyvenusio prieš maždaug 70 milijonų metų, atstovo liekanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį tyrėjai pranešė apie atrastas „labai reto“ bedančio, dvikojo dinozauro rūšies, gyvenusio prieš maždaug 70 milijonų metų, atstovo liekanas.

Mažas, maždaug metro ilgio ir 80 cm aukščio dinozauras yra terapodas, tai yra, priklausantis grupei, kurios praktiškai visi nariai buvo plėšrūnai.

O tai keista, nes nauja rūšis — pavadinta 𝐵𝑒𝑟𝑡𝘩𝑎𝑠𝑎𝑢𝑟𝑎 𝑙𝑒𝑜𝑝𝑜𝑙𝑑𝑖𝑛𝑎𝑒 — turi snapą primenančią burną be dantų.

„Tai tikrai nustebino,“ sakė atradimą atlikę paleontologai Brazilijos Nacionalinio muziejaus pranešime.

 

Savo radinius jie publikavo Nature žurnale, pavadinę atradimą „vienu iš vientisiausių kreidos periodo dinozaurų radinių Brazilijoje."

„Kadangi gyvūnas neturėjo dantų, kyla klausimų dėl jo dietos,“ sakė vienas iš studijos autorių, tyrėjas Geovane Alves Souza.

„Tai nebūtinai reiškia, kad jis nevalgė mėsos. Daugybė paukščių, tokie, kaip sakalai ir suopiai, ėda mėsą snapais. Labiausiai tikėtina, tai buvo nesvetingoje aplinkoje gyvenantis visaėdis, kur turėjo ėsti tai, kas pakliuvo.

 

Skeleto fosilija rastas greta kaimo kelio pietinėje Paranos valstijoje tarp 2011 ir 2014 m.

Analizė parodė, kad tai – visiškai nauja rūšis, gyvenusi prieš 70 – 80 milijonų metų.

Rūšis pavadinta, pagerbiant garsią Brazilijos mokslininkę ir feministę Berthą Lutz (1894–1976), bei mokslą patronavusią Brazilijos imperatorę Marią Leopoldiną (1797–1826).


Daugiau informacijos:Geovane Alves de Souza et al, The first edentulous ceratosaur from South America Scientific Reports(2021). DOI: 10.1038/s41598-021-01312-4

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()