„Operacija vegetaras“: kaip D. Britanija planavo numesti juodligės pyragus ant Vokietijos ir nužudyti milijonus žmonių  ()

1942 m. Vinstonas Čerčilis įsakė cheminių ginklų bandymų centrui „Porton Down“ rasti būdą, kaip panaudoti juodligę prieš nacius. Ir jie rado labai žiaurų būdą, kuris vėliau pavadintas „Operacija vegetaras“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodligė yra infekcinė liga, kurią sukelia bakterija Bacillus anthracis. Tai pavojinga infekcinė liga, perduodama tiesioginio kontakto metu nuo naminių gyvulių arba per naminių gyvulių produktus. Įkvėpus šių bakterijų, mirtingumas yra didesnis, tačiau nurijus (ir gydant) išgyvenamumas siekia tik 60 proc., o Antrojo pasaulinio karo metais jis buvo dar mažesnis. Be to, juodligė labai veiksmingai plinta tarp gyvūnų.

„Operacija vegetaras“ buvo tokia paprasta, kaip ir juokinga: britai į priešą ketino paleisti pyragus. Na, kalbant konkrečiau, tai buvo pyragai karvėms. Idėja buvo tokia, kad Karališkųjų oro pajėgų bombonešiai ant laukų, kuriuose ganėsi galvijai, numestų pyragus su juodligės užkratu. Karvės ėstų šiuos pyragus, nesąmoningai užsikrėsdamos juodlige.

Tada karvės arba: 1) nugaištų, 2) užkrėstų kitus gyvūnus ir po to nugaištų, arba 3) užkrėstų žmones ir tada nugaištų. Nors ir nekokia lemtis laukė karvių, tikriausiai atspėjote, kad jos nebuvo pagrindinis taikinys. Tikslas buvo sunaikinti maisto atsargas ir priversti žmones valgyti užkrėstą mėsą. Buvo tikimasi, kad bakterijos pasklis tarp žmonių ir iš esmės sunaikins priešą. Britai suprato, kad Vokietija gali dėl šio pavojaus atsisakyti mėsos (iš čia ir pavadinimas „Operacija vegetaras“).

 

Žinoma, viena iš pagrindinių idėjos problemų yra ta, kad juodligė plisdama nesirinktų, ką užkrėsti. Iš esmės planas galėjo nužudyti milijonus žmonių, tiek civilių, tiek nacių karių.

Tačiau ne dėl to projektas buvo atšauktas.

1942 m. britai išbandė projektą su avimis Gruinardo saloje, prie pat Škotijos krantų. Avių banda buvo suvaryta šalia sprogstamojo įtaiso, apsupto juodligės pyragų, o tai yra tinkamiausias išpuolio būdas.

 

Visos avys nugaišo per kelias dienas, o juodligė užteršė beveik visą salą, todėl reikėjo karantinuoti visą teritoriją. Avys buvo palaidotos, bet vieną kažkas iškasė ir nugabeno per jūrą į žemyninę Škotiją. Avies gaišeną iš dalies suėdė šuo, kuris sukėlė protrūkį tarp vietinių gyvulių ir naminių augintinių. Visgi šis incidentas nesumažino britų noro įgyvendinti šį planą, tačiau tuo metu, kai jie buvo pasiruošę jį įgyvendinti, naciai traukėsi, todėl planas tapo nereikalingu.

Gruinardo sala buvo užteršta juodlige iki maždaug 1990 m. Vienintelės aukos buvo daugybė gyvūnų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()