Ar zebrai yra balti su juodais dryžiais, ar juodi su baltais dryžiais? Ir kam jiems jie reikalingi? (Foto, Video)  ()

Zebrai yra ikoniniai dėl savo išskirtinio kailio, bet ar kada susimąstėte, ar zebrai yra balti su juodai dryžiais, ar juodi su baltais dryžiais?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-23 Ar zebrai yra balti su juodais dryžiais, ar juodi su baltais dryžiais? Ir kam jiems jie reikalingi? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stulbinanti juodai balta zebro kailio spalva išsiskiria ryškiu kontrastu iš sausų, rudai žalių savanų ir miškingų savanų jų gimtosiose teritorijose Rytų ir Pietų Afrikoje.

Kiekvieno individo šie dryžiai yra unikalūs – kaip pirštų atspaudai žmonėms. Šiandien gyvena trys zebrų rūšys – stepinis zebras (Equus quagga), kalninis zebras (E. zebra) ir dykuminis zebras (E. grevyi) – ir kiekviena iš šių rūšių turi skirtingą dryžių raštą.

Kai kuriems tamsesnės odos dalys yra juodos, o kitos yra rudesnės, o kai kurių dryžiai yra tik ant kūno, bet ne ant kojų.

Išnykęs stepinio zebro porūšis, vadinamas kvaga (E. quagga quagga), turėjo minimaliai dryžių ant galvos ir kaklo.

Nepaisant šių skirtingų raštų ir spalvų, visų zebrų odos spalva yra tokia pati: juoda. Tačiau tai neatsako į klausimą, ar jų kailis juodas su baltais dryžiais, ar atvirkščiai. Tam turime pažvelgti į zebro melanocitus arba ląsteles, kurios gamina jų kailio pigmentą.

 

Nors zebrai turi juodą odą, skirtingi vystymosi procesai lemia jų kailio spalvą, kaip ir šviesaus gymio žmogus gali turėti tamsius plaukus. Tiesą sakant, zebrai turi daugiau šviesių plaukų nei tamsių – jų pilvas dažniausiai šviesus – todėl gali atrodyti, kad zebrai yra balti su juodais dryžiais.

Bet taip nėra. Štai kodėl: kiekvienas plaukas – tiek šviesus, tiek tamsus – išauga iš folikulo, užpildyto melanocitų ląstelėmis. Šios ląstelės gamina pigmentą, kuris lemia plaukų ir odos spalvą. Šis pigmentas yra žinomas kaip melaninas; daug melanino sukuria tamsesnes spalvas, tokias kaip tamsiai ruda arba juoda, o mažiau melanino – šviesesnes, tokias kaip lazdyno arba blondinišką.

 

Zebrų juodas kailis yra pilnas melanino, tačiau baltame kailyje melanino iš esmės nėra, nes folikulai, sudarantys baltų plaukų juosteles, „išjungė“ melanocitus, o tai reiškia, kad jie neišskiria pigmento.

Taigi, pagal „Brittanica“, zebrai turi juodus plaukus, todėl jie yra juodi su baltais dryžiais.

Tikslūs biologiniai procesai, lemiantys zebro dryžius, nėra žinomi, tačiau Afrikos dryžuotųjų pelių (Rhabdomys pumilio), kurių pūkuotu kūnu driekiasi šviesios ir tamsios juostelės, genas Alx3 yra aktyvesnis palei šviesius, nei tamsius dryžius. Mokslininkai nustatė, kad Alx3 veiksmingai sustabdo pagrindinį reguliatoriaus geną, atsakingą už melanocitų vystymąsi, todėl plaukai tampa šviesūs.

 

Taigi, kodėl zebras yra juodas su baltais dryžiais?

Nors tiksliai nėra žinoma, bet remiantis tyrimais, šis unikalus modelis gali apsaugoti nuo musių kandimo.

2020 m. žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ paskelbtame tyrime mokslininkai nustatė, kad afrikinės sparvos rečiau nutūpė ant žirgų, dėvinčių dryžuotus arba languotus apsiaustus, nei ant žirgų, dėvinčių vienspalvius apsiaustus. Šios kandančios musės gali pernešti zebrams mirtinas ligas.

Iškelta versija, kad dryžiai atlieka ir maskavimo funkciją nuo plėšrūnų (ypač liūtų), nes kontrastingi raštai suklaidina plėšrūną – jam sunku įvertinti atstumą, formą ir išskirti konkretų individą iš bandos. Dėl tos pačios priežasties juodai baltai buvo dažomi ir karo laivai.

 

Vis dėlto, gamtoje labai mažai žinduolių su kontrastingomis juostomis kaip zebras. Okapija turi panašias juosteles ant pasturgalio, bet be to, jokia kita rūšis neturi tikrai ryškių juodų ir baltų dryžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()