Jau trečiadienį NASA paleis kosminį zondą, kuris 24 000 km/h greičiu rėšis į asteroidą Didymos: štai per kur žiūrėti tiesioginę transliaciją (Foto, Video)  (3)

Planuojama, kad „Dvigubo asteroido nukreipimo testo“ (DART) misija prasidės lapkričio 24 d. 1.20 val. JAV Rytų pakrantės laiku (EST) arba 8:20 ryto Lietuvos laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasiruošę žiūrėti, kaip NASA pradeda susidūrimo su asteroidu misiją?

Jei atsakymas taip, jau galite nusistatyti žadintuvą; planuojama, kad raketa su „Dvigubo asteroido nukreipimo bandymo“ (DART) erdvėlaiviu pakils lapkričio 24 d. 1.20 val. EST (8.20 val. Lietuvos laiku).

Tiesioginė paleidimo transliacija prasidės lapkričio 24 d. 7:30 Lietuvos laiku – tiesioginę transliaciją galite žiūrėti per „Live Science“ , NASA televizijoje, NASA programėlėje ir NASA svetainėje.

 

DART misija yra nukreipta į asteroidą Didymos, kuris skrieja aplink Saulę visai šalia Žemės orbitos kelio. Erdvėlaivis pasieks savo tikslą 2022 m. rugsėjo pabaigoje- spalio pradžioje (numatyta spalio 2 d.), o ten patekęs DART pasisuks į mažesnį Didymos palydovą – trenksis į asteroidą Dimorphos, kad mokslininkai Žemėje galėtų išmatuoti kontroliuojamo susidūrimo efektyvumą nukreipiant potencialiai pavojingą asteroidą.

Kompanijos „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ iškels DART į kosmosą, iš Vandenbergo kosminės pajėgų bazės netoli Lompoc, Kalifornijoje.

 

Didymos yra binarinė asteroidų sistema, o tai reiškia, kad ji turi du kūnus. NASA duomenimis, didesnioji yra yra apie 780 metrų skersmens, o mažesnė – Dimorphos – apie 160 m skersmens.

Didymos yra arti Žemės esantis objektas (NEO), o tai reiškia, kad jis artėja prie Žemės per 1,3 astronominį vienetą (194,5 mln. kilometrų). Manoma, kad asteroidas nekelia grėsmės mūsų planetai.

Mokslininkai pasirinko Didymos kaip DART taikinį, nes tikimasi, kad erdvėlaiviui atsitrenkus į Dimorphos, jo orbita pasislinks šiek tiek kitu keliu aplink didesnį kūną. Tada mokslininkai galės išmatuoti Dimorphos ir Didymos orbitinio ryšio pokyčius, kurie padės jiems apskaičiuoti, kaip ši taktika galėtų nukreipti asteroidą esant potencialiam susidūrimui su Žeme.

 

Astronomai atrado asteroidą 2006 m. DART susidūrimo su Dimorphos metu kitais metais, Didymos bus maždaug  11 mln. km nuo Žemės. Kai erdvėlaivis atsitrenks į asteroidą, jis skris maždaug 24 000 km/h greičiu, pranešė NASA.

Taigi, iki neeilinio astronominio įvykio liko vos metai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai (3)