Kūdikio kvapas moteris ir vyrus veikia skirtingai - kaip jis gali sukelti agresiją?  ()

Ar pastebėjote, kaip dažnai suaugusieji uosto mažus kūdikius? Šis elgesys, tiesą sakant, yra kažkiek intuityvus ar netgi įgimtas - vaikus uosto ir gamtoje gyvenantys primatai bei kiti gyvūnai. Tik kūdikio kvapas vyrus ir moteris veikia skirtingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kūdikių galvos skleidžia cheminę medžiagą HEX (heksadekanalą). Šis junginys aptinkamas žmogaus odoje, seilėse ir išmatose, bet suaugusių žmonių galvos jo neskleidžia (arba bent jau ne taip gausiai). Ir nors HEX kvapą būtų sunku apibūdinti (jo praktiškai nėra), jis yra viena iš medžiagų, kurias žmonės įkvepia uostydami kūdikių galvas.

Naujame tyrime buvo bandoma išsiaiškinti, kodėl žmonės nori uostyti kūdikių galvas. Mokslininkai kurį laiką galvojo, kokią funkciją turi toks elgesys ir, žinoma, HEX. Taigi, į naują tyrimą jie įtraukė beveik 200 dalyvių ir nurodė jiems įkvėpti HEX medžiagos. Eksperimentais buvo matuojamas žmogaus agresyvumo pokytis.

Mokslininkai patvirtino, kad HEX neturi jokio jaučiamo ar bent jau apibūdinamo kvapo. Tačiau jis gali turėti stiprų poveikį žmogaus emocinei būsenai, ypač jo agresijai.

Tyrimo metu dalyviai ne tik uostė HEX, bet ir buvo tiriami atliekant smegenų aktyvumo matavimus. Jiems taip pat reikėjo atlikti elgesį analizuojančius testus. Eksperimentai parodė, kad HEX paverčia moteris agresyvesnėmis, vyrus - ramesniais.

Kodėl taip yra? Mokslininkai to dar negalėjo nustatyti. Tačiau manoma, kad tai - savotiškas kūdikių savisaugos mechanizmas. Ta agresija, kurią, atrodo, skatina kūdikių kvapas, nėra nukreipta prieš juos - jis turėtų skatinti motinas ginti savo vaikus. Tuo tarpu vyrus HEX ramina ir skatina juos būti švelnesnius.

 

Tiesa, mokslininkai pabrėžia, kad šis tyrimas buvo labai ribotas. Norint tiksliau išsiaiškinti šį poveikį reikėtų sužinoti molekulinę HEX ir smegenų sąveiką. Be to, reikėtų įtraukti daugiau žmonių, sužinoti, kokią HEX dozę galima įkvėpti uostant kūdikius. Tačiau pirminiai duomenys rodo, kad kūdikių uostymas kuria ne tik emocinį ryšį, bet ir savotišką evoliucinį savisaugos susitarimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()