Stebuklui prilygstantis atradimas – moters organizmas tiesiog išgijo nuo ŽIV infekcijos  ()

Žmogaus imunodeficito virusas, geriau žinomas kaip tiesiog ŽIV, su laiku sukelia nepagydomą AIDS. Tai - labai plačiai žinoma informacija. Mokslininkai stengiasi sukurti vakciną ir patikimą gydymo būdą. Šios pastangos nėra bevaisės, bet didesnių laimėjimų dar teks palaukti. Gali padėti ne tik paties viruso, bet ir žmonių tyrimai - viena moteris iš Argentinos tiesiog atsikratė ŽIV iš savo organizmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašių atvejų jau būta, tačiau tuomet ŽIV iš organizmo pranyko po vėžio gydymo (kamieninių ląstelių injekcijų). Tačiau ši argentinietė tokio gydymo negavo.

ŽIV-1 diagnozę ji išgirdo dar 2013 metais. Po to ji turėjo reguliariai lankytis pas gydytojus, kurie tikrino bendrą jos organizmo būklę. Jai reguliariai buvo atliekami ir ŽIV testai, tačiau galiausiai jie grįžo neigiami - viruso moters organizme nebeliko. Neužfiksuota ir jokių neigiamų sveikatos reiškinių, kuriuos būtų galima susieti su ŽIV infekcija.

Berlyno pacientas (diagnozuotas 1995 metais) ir Londono pacientas (diagnozuotas 2003 metais), taip vadinami siekiant išlaikyti jų privatumą, irgi atsikratė ŽIV, tačiau tai įvyko tik po kamieninių ląstelių injekcijų. Jos buvo skirtos gydant vėžį. Po kurio laiko, virusų kiekis šių pacientų organizmuose taip sumažėjo, kad įprasti ŽIV testai infekcijos tiesiog nebenustatydavo. Tiesa, tikslesni testai leido rasti viruso pėdsakus, nors jie buvo labai menki.

Esperanzos pacientės, taip vadinamos dėl savo gyvenamojo miesto, atvejis yra kitoks, nes kamieninių ląstelių terapija jai nebuvo taikyta. 2019-2020 metais, kai ši moteris buvo nėščia, ji vartojo priešvirusinius vaistus, tačiau tai - ne išskirtinis gydymas. Daugybė ŽIV infekuotų žmonių naudojo antivirusinius vaistus be tokio teigiamo rezultato. Po gimdymo Esperanzos pacientė nustojo vartoji antivirusinius vaistus. ŽIV infekcija kūdikiui diagnozuota nebuvo - tai nestebina. Tačiau ŽIV pėdsakų nerasta ir moters organizme.

 

Tai - ypatingai retas atvejis. Šiame straipsnyje paminėti trys atvejai - pasaulyje jų užfiksuota nedaug daugiau. Mokslininkai mano, kad kai kurie žmonės turi imunines galimybes kovoti su šia infekcija. Jei tie mechanizmai būtų ištirti, galbūt pavyktų sukurti efektyvias terapijas, kurios pasinaudotų natūraliomis organizmo galimybėmis. Tiesa, šis atvejis yra toks unikalus, kad didelės išvados tiesiog nėra įmanomos.

Pasaulio Sveikatos Organizacija skaičiuoja, kad 2020 metais maždaug 1,5 milijonai žmonių užsikrėtė ŽIV. Iš viso 37,7 milijonai žmonių visame pasaulyje gyvena su šia infekcija. Vien pernai 680 tūkstančių žmonių mirė nuo ŽIV ir su šiuo virusu susijusių sveikatos problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()