Mokslininkai iš medienos atliekų sukūrė lengvai perdirbamą plastiką: turėtų kone neribotas panaudojimo galimybes  ()

Nemaža dalis plastiko taip ir lieka neperdirbta, nes įvairios dervos tam tiesiog nepasiduoda arba procesas yra per brangus. Šia problema ypač pasižymi šilumas kietinami plastikai, kurie negali būti išlydyti - nuo karščio jie greičiau užsidega, bet nesuminkštėja. Tačiau švedų mokslininkai turi alternatyvą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-25 Mokslininkai iš medienos atliekų sukūrė lengvai perdirbamą plastiką: turėtų kone neribotas panaudojimo galimybes  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stokholmo universiteto mokslininkai siūlo gaminti plastiką iš lignino – augaluose (ypač medžiuose) esančio organinio polimero. Mokslininkai suderino ligniną ir netoksišką chemikalą gautą iš etilenglikolio. Gauta medžiaga primena įprastą termoreaktyvinį plastiką. Geriausia tai, kad lignino ištekliai didžiuliai, nes šį polimerą galima išgauti iš medienos atliekų. Ligninas šiame procese net nėra labai apdorojamas – jis tiesiog iškepamas su jungiančia medžiaga.

Lignino plastikas gali būti formuojamas kaip ir įprasti plastikai. Be to, keičiant lignino ir jungiančiojo chemikalo santykį, galima keisti ir galutinio produkto savybes. Lignino plastikas gali būti labai kietas arba pakankamai elastingas. Jį netgi galima paversti labai stipriais pramoniniais klijais.

Mokslininkai džiaugiasi, kad lignino plastikas yra lengvai perdirbamas. Karštis jį tarsi išardo ir jį galima naudoti vėl ir vėl. Pats procesas – tiek gamybos, tiek perdirbimo – net nebūtų labai brangus. Ir energijos sąnaudos karščiui sukurti tikriausiai nebūtų itin didelės.

Toks plastikas turėtų kone neribotas panaudojimo galimybes. Jis galėtų pasitarnauti gaminant namų apyvokos daiktus, automobilių salonų dalis, elektronikos prietaisų korpusus. Eksperimentų metu lignino klijai labai tvirtai sulipdė porą aliuminio lapelių – tai galėtų būti svarbus pramoninis produktas. Nors, žinoma, prireiks dar ne vieno tyrimo, kad jis pasiektų savo potencialo ribas.

(10)
(0)
(10)

Komentarai ()