Kodėl mokslininkai kuria prietaisą, kuris akis apšvies ryškiai raudona šviesa?  ()

Su amžiumi žmogaus kūnas ima prarasti kai kurias savo funkcijas - tai yra visiškai natūralus procesas. Todėl nieko keisto, kad silpsta ir regėjimas. Tačiau Londono universiteto koledžo mokslininkai mano, kad šį procesą galima sulėtinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus ląstelėse yra energijos jėgainėmis dažnai vadinamos mitochondrijos, kurios išskiria adenoziną 5' trifosfatą (ATP), kuris yra vienas pagrindinių ląstelės makroenerginių junginių. Su amžiumi mitochondrijų funkcija ima silpti ir ATP išsiskyrimas lėtėja. Tai vyksta visame organizme, bet kažkodėl tinklainės ląstelės sensta labai greitai. ATP degalų gamyba šviesai jautrių receptorių ląstelėse per gyvenimą gali nukristi net per 70 %. Ir silpstantį regėjimą žmonės pastebi pakankamai anksti.

Tačiau, atrodo, yra būdas paskatinti mitochondrijas nepamiršti degalų gamybos. Tyrimais nustatyta, kad 650-900 nm šviesa gali paskatinti tinklainės ląstelių mitochondrijas išskirti daugiau ATP, o tai pagerintų visų ląstelių būklę. Naujame tyrime 20 dalyvių savo akis kasdien po 3 minutes apšviesdavo 670 nm giliai raudona šviesa. Terapija buvo taikoma kiekvieną rytą tarp 8 ir 9 valandos.

Mokslininkai nustatė, kad praėjus kelioms valandoms po raudonos švieso terapijos tyrimo dalyviai žymiai geriau matė spalvas. Jaunesni dalyviai pastebėjo 17 % pagerėjimą, vyresni matė net 20 % geriau. Pagerėjimas buvo jaučiamas visą savaitę. Mokslininkai šią terapiją lygina su baterijos įkrovimu.

 

Aišku, kol kas neskubėkite šviesti į savo akis. Kai kurie tyrimo dalyviai iš to jokios naudos neturėjo, todėl mokslininkai dar aiškinasi visą šio gydymo mechanizmą. Tačiau gali būti, kad ateityje vyresni žmonės kartą per savaitę savo akis apšvies ryškiai raudona LED šviesa. Ir tai bus būtina daryti rytais, kad būtų pagautas tinkamiausias mitochondrijų darbo laikas.

Geriausia tai, kad ateityje tokie prietaisai būtų labai pigūs ir, jei tolimesni tyrimai bus sėkmingi, pastebimai pagerintų silpstančių akių regėjimą.

(37)
(0)
(37)

Komentarai ()