Lietuvos miškuose – retas ir keistas reginys: kas yra šie „ledo plaukai“?  ()

Rudenį ir švelnią žiemą Lietuvos miškuose galite pastebėti keistą daiktą – prie medžių numestą lyg baltų plaukų perukų, o gal cukrinės vatos gabalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, tai – vienas keisčiausių grybų Lietuvoje. Kaip rašo Krekenavos regioninio parko direkcija, šis grybas yra sklaidžioji vaškaplutė (Exidiopsis effusa).

Visiškai neišvaizdus ausiagrybinių šeimos atstovas, primenantis pelėsį, yra plačiai paplitęs trūnijančioje lapuočių medienoje. Rudenį ir švelnią žiemą miškuose ir parkuose jis vystosi ant nukritusių, kartais prie medžių dar prisitvirtinusių šakų ir sukelia medienos baltąjį puvinį.

Šaltomis ir drėgnomis naktimis, kai oro temperatūra svyruoja apie 0 laipsnių, bet dar nėra sniego, ant grybo paveiktos medienos paviršiaus susiformuoja ilgos ledo kristalų gijos, vadinamos ledo plaukais. Šis trumpalaikis reiškinys dar žinomas kaip „šalta barzda“, „ledo vata“, „plaukuotas ledas“.

Pasak mokslininkų, ledo plaukų atsiradimą lemia trys komponentai:

  • akytas substratas (pūvanti mediena),
  • skystas vanduo
  • ir jau užšalęs ledas.

 

Šis gamtos stebuklas pradeda augti tik tuo atveju, jei vaškaplutės apsėsta mediena yra pakankamai įmirkusi. Esant tam tikrai temperatūrai, vanduo, esantis šalia substrato paviršiaus, sąlytyje su šaltu oru užšąla, dėl to formuojasi saviti sluoksniai.

Absorbuojamas ledo palaipsniui užšąla visas medienos porų skystis. Kadangi medienos poros yra tam tikru atstumu viena nuo kitos, ledas paviršiuje sudaro švelnių plaukų guotus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()

Susijusios žymos: