Atsisakę šios technologijos jau dabar galėtume išgelbėti iki 12 milijonų žmonių gyvybių – norint tai pasiekti, reikia veikti nedelsiant (Foto, Video)  (0)

Jei pasaulis artimiausiu metu atsisakytų šios technologijos, galėtume išgelbėti iki 12 milijonų gyvybių. Bet ką reikia padaryti, norint tai pasiekti? Laiko liko nedaug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei pasaulis strategiškai susitartų, kad kai kurias elektrines uždarysime, o kitų veikimą reguliuosime, naujas tyrimas prognozuoja, kad dėl to galėtume žymiai sumažinti iškastinio kuro emisijas ir tuo pačiu pagerinti oro kokybę. Ir tą pasiektume per ganėtinai trumpą laiką.

Kartu su griežta klimato kaitos mažinimo politika, ši visuomenės sveikatos politika galėtų išgelbėti iki 12 milijonų žmonių gyvybių ir 18 procentų sumažinti CO2 emisijų ateityje.

Šie įverčiai pagrįsti realiais 2010–2018 m. duomenimis, kurie buvo ekstrapoliuoti į ateinančius dešimtmečius. Per šį aštuonerių metų laikotarpį mokslininkai apskaičiavo, kad kasmet buvo daugiau nei 800 000 ankstyvų mirčių, susijusių su oro tarša, kurią sukėlė iškastinį kurą naudojančios elektrinės.

Maždaug 92 procentai šių mirčių įvyko mažesnes pajamas gaunančiose arba kylančios ekonomikos šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje, Indijoje ir Pietryčių Azijos šalyse. Už Rytų Azijos ribų, daugiausiai su elektrinių tarša susijusių mirčių buvo Vidurio Rytuose ir Afrikoje.

 

Nenuostabu, kad tai yra pasaulio regionai, kuriuose elektrinės yra mažiausiai efektyvios ir mažiausiai reguliuojamos. Energijos poreikis šiose dalyse taip pat sparčiai auga.

Pavyzdžiui, prognozuojama, kad vien Indijoje 2010–2050 m., esant status quo, elektrinių išmetamų teršalų kiekis padidės keturis kartus, o tai ateityje neišvengiamai reikš daugiau mirčių.

Atsisakius šių itin teršiančių elektrinių arba jų eksploatacijai taikant griežtesnę taršos kontrolę, nauji modeliai rodo, kad iki 2050 m. galėtume „sumažinti sveikatos naštą, taikant tą pačią klimato, energijos ir švaraus oro vystymo kryptį“.

 

Šiandien, įgyvendinant ambicingiausias klimato kaitos mažinimo strategijas, su oro tarša susijusių mirčių skaičius nemažės iki pat šio amžiaus vidurio. Manoma, kad milijonai žmonių mirs kvėpuodami blogu oru, ypač Azijoje.

Jei dabar galime atsisakyti labiausiai teršiančių elektrinių, mokslininkai mano, kad galėtume išvengti daugelio šių mirčių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(8)
(5)
(3)

Komentarai (0)